Ostravská Bolt Tower připomíná šroub, který ladně levituje nad tunami železa

15. únor 2016
Česko – země neznámá

Panorama ostravských Hradčan dostalo v loňském roce trochu jinou podobu. Vysoká pec č. 1, která je jednou z dominant Dolní oblasti Vítkovice, povyrostla díky nové nástavbě o pěkných pár metrů. Bolt Tower se tak stala se svými 77 metry nejvyšším geografickým bodem Ostravy.

Název Bolt Tower dostala věž podle toho, že skutečně připomíná šroub, což je v anglickém překladu bolt. Navíc má nová ostravská vyhlídka slavného kmotra – nejrychlejšího sprintera světa Usaina Bolta. Pokřtil ji loni v květnu, když právě v Ostravě trhal rekordy na atletickém závodě Zlatá tretra.

Moderní nástavba z architektonické dílny Josefa Pleskota vizuálně vzbuzuje dojem, že nad Vysokou pecí č. 1 celá její konstrukce, včetně vyhlídkové plošiny i okolních ochozů, doslova levituje. Shora skýtá Bolt Tower jedinečný výhled na Dolní oblast Vítkovice, včetně Multifunkčí auly Gong, Světa techniky a areálu Dolu Hlubina a i na celou Ostravu a okolí.

Shora skýtá Bolt Tower jedinečný výhled na Dolní oblast Vítkovice

Zkrátka nepřijdou na Bolt Tower ani návštěvníci, kteří se obejdou bez adrenalinového výšlapu na vrchol šroubovité věže. I vyhlídka z kavárny, do které vás vyveze výtah, stojí za to. Záleží na tom, který z nabízených prohlídkových okruhů si v Dolní oblasti Vítkovice vyberete. Vedle Vysokopecního a Uhelného okruhu je k dispozici také Malý okruh, který je naprosto nenáročný a navíc bezbariérový.

autor: čan
Spustit audio