Oslava konce zimy a rituály s maskami, to je masopustní veselí. Kam o víkendu vyrazit?

Maškary na tradičních masopustech lze potkat o tomto víkendu na několika místech v Libereckém kraji.

Například v Zákupech na Českolipsku, kde bude dnes, v sobotu 22. února, od 10 do 14 hodin otevřený zámek. V každou celou hodinu začne zhruba třicetiminutová prohlídka. 

Pro Víseckou rychtu v Kravařích bude masopust první akcí nové sezony. Pobočka českolipského Vlastivědného muzea a galerie pohostí maškary dnes od 10 hodin. Projdou se i po Kravařích. V průvodu nebude chybět Kobyla, která bude symbolicky podříznuta a vzkříšena. Ochotníci pak při svém představení vynesou také ortel nad basou, na tu jsou svaleny všechny hříchy a příkoří, která tamní občany za poslední rok postihla.

Masopust zvaný Čumprdění si přichystal na dnešek i Český Dub. V neděli bude masopust v České Lípě i Železném Brodě. A masky ovládnou i Doksy u Máchova jezera, kde se otevře dnes v deset hodin mimořádně také tamní zámek. Průvod pak půjde Jarmilinou stezkou do Starých Splavů.

A na masopustní slavnosti můžou o víkendu vyrazit také lidé v Liberci. Maškary budou k vidění na Ostašovském masopustu i v Harcově nebo mezi Dlouhými mosty u Liberce. V neděli pak ovládnou přímo centrum krajského města.

Poslední tři dny masopustu, tedy Masopustní neděle, pondělí a úterý se nazývají ostatky. Končí v úterý o půlnoci před Popeleční nebo také Škaredou středou. A ta vychází letos na 26. února. Následuje období půstu před Velikonocemi.

zdroj: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související