Opravy silnic na Frýdlantsku: Řidiče čekají dopravní omezení

Na Frýdlantsku začínají opravy silnic. Opravovat se bude celkem pět komunikací v celkové délce zhruba 25 kilometrů. Kvůli rekonstrukcím ale museli dělníci porazit některé stromy včetně takzvané Kočárové aleje. Opravy silnic na Frýdlantsku v rámci česko-polského projektu vyjdou celkem na zhruba 540 miliónů, Liberecký kraj zaplatí desetinu nákladů, zbytek uhradí Evropská unie.

Takzvanou Kočárovou alej z Raspenavy směrem na Krásný Les dělníci už pokáceli, podle odborníků to bylo potřeba, protože byla ve velmi špatném stavu. Na Frýdlantsku se kvůli opravám silnic pokácí stovky stromů. Po dokončení rekonstrukce ale bude podle kraje vysázeno 1 500 nových stromů. Snímky pokácených stromů lidé šířili třeba na sociálních sítích. Vznikla taky iniciativa Zachraňme aleje, za kterou stojí ekolog Zbyněk Vlk. Ta uspořádala na podzim minulého roku symbolické rozloučení s alejí, které ale spíš pojala jako osvětovou akci. Pro Frýdlantsko jsou typické právě tyto aleje.

V souvislosti se stavbou nových silnic se řidičů dotknou i dopravní omezení, a to jak úplné, tak částečné uzavírky. Zhruba 2,5 kilometru dlouhá silnice z Raspenavy směrem na Krásný Les zůstane pro dopravu uzavřená do podzimu.

Rekonstrukce silnice z Frýdlantu do Polska

Tento týden začnou práce také na silnici z Frýdlantu na polskou Bogatyni, říká ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje, Jan Růžička: „V Raspenavě stavba zahrnuje propustek, opravu mostu a změnu celého jízdního profilu silnice s narovnáním středového oblouku zhruba v prostředku trasy až na křižovatku se silnicí u Krásného Lesa.“

Na dopravní omezení se musí řidiči připravit na silnici z Nového Města pod Smrkem na spojku mezi Dolní Řasnicí a Jindřichovicemi. Práce by na Frýdlantsku měly skončit do léta příštího roku. Další úseky přijdou na řadu později.

autor: jch
Spustit audio