Opatrovnické soudy musí řešit i výběry peněz z dětských kont nebo stavebního spoření

16. březen 2015

Rozhodování o výběru peněz z dětských bankovních kont nebo stavebního spoření totiž často není jednoduché a může trvat dlouh. Proto mají soudci v posledních letech s podobným rozhodováním poměrně hodně práce a ne vždy pak dají k využití peněz souhlas.

K opatrovnickému soudu se chystají i rodiče školáka Adámka. Před pěti lety mu založili stavební spoření. Teď chtějí peníze kvůli zaplacení jeho soukromé školy vybrat. Přestože se o tom v poslední době v souvislosti s novým občanským zákoníkem všude hodně mluvilo, stejně oba rodiče zaskočilo, že nemůžou peníze svého syna použít bez svolení soudu. Podobných případů řeší liberecký soud zhruba čtyřicet měsíčně.

Rodiče jsou pak často překvapeni, když jim stavební spořitelna peníze nevydá. Liberecký soudce Petr Hoček připomíná, že tohle zákonné ustanovení platí už dlouho. Bankovní ústavy zpozorněly až v době, kdy se objevily žaloby, ve kterých dítě zažalovalo kvůli neoprávněnému výběru peněz své rodiče.

Rodiče Adámka potřebují peníze co nejdřív. A to dnes a denně v novinách čtou, jak jsou soudy zahlcené. Bojí se proto, že budou na rozhodnutí dlouho čekat. Dostali ale od právníka radu. Měli by mít ve svém návrhu pečlivě připravené všechny podklady a hlavně vysvětlení, k čemu chtějí peníze svého syna použít. Rodina chce totiž Adamovi platit soukromou školu. „Snad tenhle důvod bude soudu stačit", říká a krčí při tom rameny otec Adámka pan Mirek.

Praxe je většinou taková, že pokud soud vysloví s výběrem peněz souhlas, uloží zároveň rodičům povinnost, aby doložili, jak peníze využili. Dost často to bývá na vybavení dětského pokojíčku, soud ale může souhlasit i s nákupem nejrůznějších věcí pro dítě. Ne vždy ale soudci opatrovnického soudu s výběrem peněz vysloví souhlas.

Posuzuje se věk dítěte a movitost rodičů. Podle soudce Hočka není vůbec výjimečné, když si soud dětského majitele stavebního spoření předvolá a zjišťuje jeho názor na využití jeho peněz. Toho se pan Mirek nebojí. Adamovi se na soukromé škole líbí a určitě na ní bude chtít studovat dál. Hlavně, aby se soud nevlekl.

Spustit audio