Okresní soud v Semilech potřebuje nové přísedící. S tresty tam často radí senioři

10. březen 2016

Semilský soud hledá nové zájemce o práci přísedících. Řada současných přísedících může kdykoliv kvůli vysokému věku skončit. Soud potřebuje minimálně sedm nováčků. Jinak bude ohroženo projednávání trestních kauz.

„Každý čtvrtý přísedící je starší 70 let, nejstaršímu je 82 let,“ popisuje Martin Fišer, místopředseda Okresního soudu v Semilech a pokračuje: „Úloha přísedícího soudce je posoudit kauzu, která se projednává.“

O skončení spolupráce ale podle Martina Fišera uvažují i někteří mladší, kterým výkon funkce způsobuje problémy v zaměstnání. Zároveň se místopředseda Okresního soudu v Semilech obává, že instituce by v případě nedostatku přísedících nemohla řádně fungovat: „Mohlo by se stát, že nebudeme schopni plnit funkci soudu, protože bez přísedících některé kauzy soudit nemůžeme.“

Najít nové lidi, kterým se dříve říkalo soudci z lidu, to je úkol pro Městský úřad v Semilech. „Poslali jsme výzvu jak zastupitelům, které jsme požádali, aby nominovali případné zájemce, stejně tak jsme přidali výzvu i na webové stránky a facebook,“ říká Lena Mlejnková, starostka Semil z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Přísedící potřebuje soudce u každého řízení o trestném činu, kde hrozí trest odnětí svobody více jak pět let a v civilních řízeních pracovně-právních. Zákonná kritéria nejsou přísná. Dvě základní podmínky pro uchazeče jsou věk 30 let a více a čistý trestní rejstřík.

Spustit audio