Okresní soud v Liberci zprostil obžaloby komunistického exposlance Vondrušku

28. duben 2011

Liberecký okresní soud zprostil obžaloby komunistického exposlance a bývalého vězeňského vychovatele Josefa Vondrušku. Obžaloba ho vinila z toho, že před 30 lety mlátil ve věznici v Miňkovicích bývalého politického vězně Jiřího Wolfa. Za to mu hrozilo až 10 let vězení.

Soudních jednání bylo celkem pět a vypovídali na nich kromě Jiřího Volfa i další političtí vězni, ale i bývalý ředitel věznice Miroslav Šimek, státní prokurátor Karel Kostelecký a soudní znalci z oboru psychologie a psychiatrie. Žádný z vyslýchaných kromě Jiřího Wolfa bití od Vondrušky nezažil.

Soud nakonec Josefa Vondrušku zprostil obžaloby. Nebylo podle něj prokázáno, že se žalovaný skutek vůbec stal. Existuje totiž pouze výpověď Jiřího Wolfa, plná rozporů v časech i způsobech bití. Soud se opřel i o znalecké posudky, podle nichž byl Wolf notorickým stěžovatelem, hádavým a namyšleným, odmítajícím se podřídit tehdejším normám. Jiří Wolf navíc prohlásil, že důvodem, proč má být stíhán právě Vondruška je to, že měl tu drzost a stát se poslancem.

Státní zástupce se okamžitě proti osvobozujícímu rozsudku odvolal, a tak případ projedná Krajský soud v Liberci.

Spustit audio