Ohlédnutí za Dny lidové architektury v Libereckém kraji

15. červenec 2019 07:42

Unikátní brusírna skla v Harrachově, mlýn na Malé Skále, Červená roubenka v Semilech nebo více než třísetletá roubenka v Doksech na Českolipsku, známá jako Památník Karla Hynka Máchy. Ve čtrnácti stavbách v Libereckém kraji se tento víkend konaly mimořádné prohlídky a další doprovodný program.

Dny lidové architektury otevřely turistům v Libereckém kraji i běžně nepřístupné stavby. Letos mohli lidé již posedmé obdivovat stavitelský um předků a případně si i sami něco vyrobit.

Symbolickou vlajkovou lodí byl pro tento ročník vyhlášen sklářský památník na Kristiánově v Jizerských horách. Takzvaná Liščí bouda je poslední dochovanou části sklářské osady z 19. století. Památník prošel před dvěma lety velkou rekonstrukcí a uvnitř se nyní nachází expozice o historii sklářského řemesla. 

Speciální program byl pro návštěvníky připraven také v památníku Karla Hynka Máchy na Českolipsku. Památník obrozeneckého básníka z roku 1669 je zároveň vůbec nejstarší stavbou v Doksech. „Jedná se o velký nástavbový roubený dům se šindelovou střechou, který jako zázrakem přečkal všechny ničivé požáry, které město od té doby postihly,“ říká místní historička a kronikářka Renata Mauserová.

V muzeu je pro návštěvníky i nadále připravena stálá expozice.

Kromě stavitelského umu předků zde mohli návštěvníci obdivovat například zručnost skláře Karla ze Železného Brodu, který na malé, ale pečlivě obdělávané okrasné zahradě foukal skleněné figurky. I nyní jsou však v místním muzeu k vidění stálé expozice, ve kterých se mohou lidé dozvědět více o životě Karla Hynka Máchy či o rybářství a rybníkářství.

Spustit audio