Odboráři na Liberecku stále jednají o 3% zvýšení mezd

11. leden 2012

Asociace samostatných odborů už uzavřela s vedením podniků na Liberecku šedesát procent kolektivních smluv. V těchto smlouvách se odborářům podařilo dohodnout navýšení platů zaměstnanců až o tři procenta. Se zbylými podniky odboráři dál jednají.

„Požadujeme pro letošní roku minimální navýšení platů ve výši tří procent, abychom pokryli inflaci roku 2011 a předpokládanou inflaci roku 2012.“ vysvětluje šéf libereckých odborů Milan Šubrt.

Ta by měla být opět vyšší proto, že se zvýšila cena energií, někde se platí taky víc za vodu, zdražil se den pobytu nemocnici a hlavně - zvýšila se daň z přidané hodnoty, což se projevuje už teď ve zvýšení cen zboží jako jsou potraviny, nápoje nebo léky.V podnicích,kde už odboráři zvýšení mezd dojednali,vládne spokojenost. Trochu reptají ti,kteří na něj stále čekají.

Firmy se vymlouvají na krizi a nejistotu, proto další vyjednávání o letošních platech nebude podle Milana Šubrta lehké. „My se tím ale u jednacího stolu nenecháme jen tak zastrašit, protože známe jak jednotlivé firmy a podniky fungují. Hospodářské výsledky za roky 2010 a 2011 jsou velice dobré a není důvod, abychom pro rok 2012 odešli od jednacích stolů s variantou nula.“ říká Milan Šubrt, který jedná s podniky nejen na Liberecku,ale taky v ostatních okresech Libereckého kraje.

Spustit audio