Obžalovaným z mačetového útoku promítali u soudu záznamy z bezpečnostních kamer

24. duben 2013

U libereckého soudu pokračuje projednávání případu takzvaného mačetového útoku. Při něm byli v novoborském baru předloni těžce zraněni tři hosté. Z pokusu o vraždu, ublížení na zdraví a výtržnictví se zpovídá pět mužů. Dnes se u soudu promítaly videozáznamy z bezpečnostních kamer v baru.

„Při dnešním hlavním líčení jsme jednak vyslechli v podstatě jednoho z posledních svědků, kteří nebyli k dispozici. To byl ten, který měl s tím druhým hrát v prvopočátku na těch automatech a kvůli kterému měl údajně vzniknout celý konflikt,“ informuje soudkyně Eva Drahotová.

„A hlavně jsme při dnešním hlavním líčení přehrávali videozáznamy jednotlivým obžalovaným. Ti měli možnost se k tomu vyjádřit. Jestli poznávají sebe v určitých fázích, poznávají ostatní obžalované, poškozené,“ dodává.

Státní zástupce Radim Kadlček řekl, že kvalita záznamů z kamer v baru, kde k mačetovému útoku došlo, není ideální. Rámcově prý ale dávají dobrý podklad pro zjištění celého děje.

Ze záznamů je patrné, kdo měl v ruce zbraň a proti komu útočil. Jak připomíná Eva Drahotová, záznam byl původně mnohem horší. Vylepšit se ho snažili odborníci. „Byl předán specializovanému ústavu, který záznam vyčistil a osvětlil, aby to bylo co nejvíce zřetelné,“ upřesňuje.

Promítání záznamů uvítala Romana Staňková, která obhajuje Antonína Sina. Podle ní je zřejmé, že do baru společně s dalšími čtyřmi obžalovanými nepřišel.

Advokátka se snaží, aby jeden z obžalovaných dostal nižší trest

„Podle jeho výpovědi, jak mi vysvětloval, jak to probíhalo, s nimi za prvé nebyl vůbec předem domluvený, což vypovídá i ten kamerový záběr, protože on tam nepřišel s tou hlavní skupinkou. Přišel tam až později, kdy – jak říká – šel bohužel náhodou kolem a zaslechl hluk. Takže i na tom kamerovém záznamu jde vidět, že útok už v podstatě probíhá. On se objeví ve dveřích a snažil se tomu, který byl nejblíže, pomoci.Takže on se ho snažil jakoby odtáhnout z toho boje, z toho centra, což se mu bohužel stejně nepodařilo,“ vysvětluje.

Jejího klienta viní žaloba z vraždy, Staňková se chce ovšem pokusit změnit právní kvalifikaci na maximálně ublížení na zdraví. Tam pak hrozí mnohem nižší trest. Staňková si ale nemyslí, že by byl její klient úplně zproštěn obžaloby.

„V podstatě celý útok trval nějakých 40 sekund, takže ani z kamerových záběrů není pořádně rozpoznatelné, kromě těch, kteří měli mačety nebo zbraně a doopravdy se rozmachovali, a není možné rozklíčovat, a to už asi nikdy nepůjde, když ostatní tvrdí, že útočil taky, a on jediný tvrdí, že ne. Kamerové záznamy nám sice dávají nějakou možnost, ale samozřejmě na sto procent to nikdy nebude. Takže si myslím, že by doopravdy bylo hodně optimistické věřit tomu, že u mého klienta dojde ke zproštění. To si myslím, že krajský soud určitě neudělá,“ upozorňuje právnička.

Romana Staňková nahradila známou advokátku Kláru Samkovou. Ta už teď v tomto procesu nikoho hájit nemůže, protože ji vrchní soud kvůli střetu zájmů z případu vyloučil.

Kauza mačetového útoku bude u libereckého soudu pokračovat i zítra. Na videozáznamy se podívají i muži, kteří byli při útoku zraněni.

Spustit audio