Obyvatelé Semil rozhodnou o tom, jak se utratí milion z městského rozpočtu

24. září 2015

Semilští občané teď mají možnost sami rozhodnout, co město pořídí nebo vybuduje za milion korun z městského rozpočtu. Lidé tak mohou do vývoje města zasáhnout nejen v průběhu volebního období.

„Každý má nějaké tužby, nějaké nápady, a chtěl by, aby byly realizovány. Tohle je jedna z možností," tvrdí paní Romana, která navrhla městu, aby postavilo na Ostrově u Jizery veřejné záchodky.

Na Ostrově, kde je plno zeleně, se podle ní pořádá hodně kulturních akcí. V té době jsou tam mobilní toalety. Pak se ale odvezou a není za ně žádná náhrada.

„Ostrov je hodně využívaný, nejenom lidmi ze sídliště Řeky, ale taky lidmi z celého města. Takže si myslím, že klasické kamenné WC bude k užitku. Protože rodiny tam tráví celé odpoledne,“ dodává Romana.

Lidé mají různá přání, v podatelně se například objevila žádost na stavbu betonového stolu na stolní tenis nebo chodníku u domů. Objevily se i návrhy na rekonstrukci dětských hřišť a komunikací.

„Zajímavý byl také nápad na vyhlášení architektonického návrhu na obnovu koupaliště formou biotopu," dodává místostarosta Tomáš Sábl, který je autorem nápadu nechat o milionu korun v navrhovaném rozpočtu rozhodnout občany.

„Chtěli jsme lidem umožnit, aby mohli rozhodovat o rozvoji města i v průběhu volebního období. Aby to nebylo jen o tom, že jdou jednou za čtyři roky k volbám, aby mohli něco ovlivnit a aby měli tu možnost každý rok," vysvětluje Sábl.

Jednotlivé návrhy občanů budou uveřejněné na webu města.

„Občané mohou dát hlas projektu, který je nejvíc oslovil. Právo volit budou mít i mladí lidé od 16 let, aby svými hlasy taky mohli ovlivnit pořadí těch projektů,“ popisuje starostka Lenka Mlejnková.

Je ale jasné, že za jeden milion korun se žádná silnice neopraví, a že na vybudování chodníků musí město hodně přidat. Konkrétní podněty ale starostka vítá.

„Město každý rok opravuje hodně komunikací i veřejné osvětlení. Je to ale zpětná vazba, že to občané považují za prioritu a chtějí, aby se to opravilo,“ potvrzuje Mlejnková.

Spustit audio