Obchodování v nejstarší evropské civilizaci přibližuje ostravské Muzeum Jantarové stezky

8. srpen 2016
Česko – země neznámá

Ostrava a další území Moravy a Slezska se nacházejí na prastaré Jantarové stezce. Odkud kam vedla a s čím se na ní vedle velmi žádaného jantaru obchodovalo, ukazuje v prostorách Slezskoostravského hradu nově vzniklé Muzeum Jantarové stezky.

Jedinečnou ozdobou expozice jsou jantarové korále. Poměrně velké kusy jantaru jsou navlečené na původní šňůrce. Pocházejí ze středověku a našly se během archeologických vykopávek v Opavě.

K vidění je zde ale třeba i skvěle zachovalá římská legionářská čutora pocházející z 2. století, která je evropským unikátem. Dále mají v expozici pazourkové sekery z doby starověku, poklad 24 pražských grošů, ražených jménem Karla IV. a Václava IV., nebo detailně propracovaný model římské obchodní lodi z 1. století, určené pro plavbu po moři i větších řekách.

Celá expozice Muzea Jantarové stezky je rozdělena do čtyř částí: Římská říše, Aquileia, Lodě a lodní doprava a Ostrava na Jantarové stezce. Dopravní tepnu spojující sever Evropy se Středomořím, na které panoval čilý obchodní ruch už od starověku, představuje jako spojnici mezi dvěma obchodně i kulturně rozdílnými světy.

Muzeum Jantarové stezky

Důležitým komunikačním koridorem na Jantarové stezce byla Moravská brána a oblast pozdějšího Ostravska. Svou stopu zanechala stezka na řadě míst dnešního Moravskoslezského kraje. A i Ostrava vyrostla na jedné z jejích větví nad brodem přes řeku Ostravici.

A právě v prostorách Slezskoostravského hradu, jen pár metrů od řeky Ostravice, se Muzeum Jantarové stezky nachází. Muzeum je stejně jako hrad během prázdninových měsíců přístupné denně od 9 do 19 hodin.

autor: čan
Spustit audio