Nový rektor liberecké univerzity dnes slavnostně vstoupí do úřadu

18. duben 2018 08:45

Vedení liberecké Technické univerzity se dnes 18. dubna slavnostně ujme rektor Miroslav Brzezina. Své plány ale prozradil už v předstihu.

Nový rektor by chtěl v průběhu svého čtyřletého funkčního období přivést do krajského města další studenty. České univerzity totiž dostávají peníze od státu především v závislosti na počtu studentů. Chce to udělat třeba snížením poplatku za překročení doby studia, ale i tím, že zaujme zájemce ze zahraničí. Jak Miroslav Brzezina říká, je logické, že univerzita bude chtít oslovit hlavně o studenty se zájmem o češtinu: „Tam je ta oblast velmi zúžená na slovansky mluvící země. Konkrétně máme zájem o studenty z Ukrajiny a Ruska, případně Slovinska a Chorvatska.“

Brzezina je desátým rektorem v historii liberecké univerzity. Do funkce ho v lednu jmenoval prezident republiky Miloš Zeman, úřaduje tedy oficiálně už od února. Právě dnes se ale koná slavnostní inaugurace.

„Peďák“ není jen o učitelství. Přihlášku ke studiu můžete dát do 30. dubna

Studenti (ilustrační foto)

Má poměrně dlouhý název a rozhodně není jen o vzdělávání budoucích učitelů. To je Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Technické univerzity v Liberci. Nabízí pestrou škálu studijních oborů. Přihlásit se můžete výjimečně až do konce dubna.

Šanci by zahraniční studenti mohli dostat hned na několika fakultách, kromě pedagogické nebo fakultě architektury i na nejmladší fakultě zdravotnických studií. O škole se často mluví v souvislosti s rozvojem nanomateriálů, ústav pro tyto technologie funguje na univerzitě bezmála deset let.

V plánu jsou i opravy budov

Na liberecké univerzitě se chystají i stavební úpravy, dokončí se některé rekonstrukce, říká rektor Miroslav Brzezina: „Rekonstrukce v areálu Husova přestavbou bývalých hal po strojní fakultě na prostor pro knihovnu. Soustředíme se taky na opravu tělocvičen v Harcově a dále budeme rekonstruovat administrativní a laboratorní objekt na Třebízského, který jsme koupili po policii.“ V této budově budou kanceláře i laboratoře.

Ve funkci rektora liberecké univerzty by Miroslav Brzezina rád přivedl do krajského města další studenty
autor: jch
Spustit audio