Nový Bor řeší, kam z města odvézt další tuny sněhu

Od začátku ledna odklízí z ulic v Novém Boru na Českolipsku haldy sněhu podél silnic a chodníků. Ten tam nahrnula technika především začátkem roku, kdy napadl během krátké doby metr sněhu. Haldy nechává město odvážet na cyklistický ovál a k divadlu. Obě místa jsou už ale plná, a radnice tak musí řešit, kam odveze další sníh z ulic.

Nakladače likvidují hradby sněhu, které dělí parkoviště od prostoru mezi radnicí a muzeem. Sníh se odvážel od 5. do 29. ledna. „Teď zase začalo padat, tak zase odvážíme,“ říká dispečer zimní údržby Zdeněk Vorlík.

Čtyřmetrové sněhové hradby za divadlem

Sníh je zmrzlý, nakladače nabírají celé obří bloky sněhu. Nákladní vozy převážejí sněhové náklady, které se pohybují kolem 13 tun. Z Nového Boru se do této chvíle odvezlo zhruba 3 600 tun sněhu. „Jedeme s tím nahoru k divadlu, tam je velké parkoviště, kam se sníh vozí. Už to tam bude pomalu zavezené.“

Hromady sněhu, který údržba sváží na jedno místo, jsou vysoké až čtyři metry. „Můj odhad je, že se sem vejde ještě tak tři sta až čtyři sta kubíků. To se zaveze a teď budeme řešit, kam to budeme dávat dál,“ popisuje Vorlík. Sněhem je v Novém Boru zavezený už i cyklistický ovál.

Zimní údržba bude stát víc peněz, než město počítalo

„Máme vyčleněno ještě jedno místo – v Arnultovicích u Lipové ulice. Eventuelně se ještě domluvíme s vlastníkem soukromého pozemku, který nám přislíbil, že bychom tam sníh taky mohli vozit,“ říká Martin Bezouška, referent správy majetku. Podle něj je ve městě odhadem ještě zhruba deset tisíc tun sněhu, všechen se ale odvážet nebude. „Myslím, že odvezeme ještě tak tisíc tun,“ říká. Nový Bor měl podle Bezoušky na zimní údržbu vyčleněných 6 milionů 350 tisíc. „Za prosinec a leden jsme utratili okolo šesti milionů, což je více méně celý rozpočet,“ uzavírá Bezouška.

Odklízení sněhu na novoborském náměstí

Z oprav mostů a komunikací by město na zimní údržbu letos mohlo vzít až milion korun.

Odklízení sněhu v Novém Boru letošní zimu město stálo už šest milionů korun
Spustit audio