Novoroční výstup na Ještěd se nekonal, přesto si na vrchol vyšly stovky lidí

Na vrchol Ještědu se v první den letošního roku vydaly stovky lidí. A to i přesto, že byl tradiční Novoroční výstup na libereckou dominantu zrušen.

„Ještě víc lidí si ale vyšláplo nahoru už na Silvestra,“ řekl Bořivoj Pohl z Klubu českých turistů - TJ Lokomotiva Liberec, který akci organizuje už bezmála 30 let. Letos se měl uskutečnit už 46. ročník a přivítat chtěli na Ještědu účastníka s pořadovým číslem 45 tisíc.

Pro řadu lidí je Novoroční výstup na Ještěd tradičním startem do nového roku, a tak je ani zrušení akce neodradilo. Na originální pamětní listy, připravené kovové odznaky, absolventské turistické vizitky či odznaky „Novoročního čtyřlístku KČT“ na podporu budování turistických cest a zázemí pro zdravotně postižené si budou muset lidé počkat do 1. ledna 2022. Včera si mohli na vrcholu alespoň otisknout turistické razítko do vandrovní knížky.

Ještěd je lákadlem za jakéhokoli počasí

První Novoroční výstup na Ještěd se uskutečnil v roce 1976 a zúčastnilo se ho 93 lidí, příznivců ale od té doby výrazně přibylo. V posledních letech vyrážela na bezmála čtyřkilometrovou trasu po „modré“ v průměru zhruba tisícovka lidí. Rekordní byl rok 2015, kdy bylo účastníků 1 574. Při loňském 45. ročníku si na libereckou dominantu vyšláplo 1 260 turistů.

Výstup na Ještěd není v regionu na Nový rok jedinou akcí svého druhu. Uskutečnit se měl i Novoroční výšlap na Frýdlantskou rozhlednu, 36. ročník ale místní turisté s ohledem na koronavirová opatření také zrušili. Nekonal se ani tradiční výstup na Kozákov na Semilsku, organizátoři ho přeložili na 27. února.

Nový rok na Ještědu
zdroje: ČTK , Šárka Škapikova
Spustit audio

Související