Nové vedení semilské nemocnice chce zabránit dalšímu odchodu lékařů

16. leden 2015

Velké spory otřásaly v posledních týdnech semilskou nemocnicí a městem Semily. Neshody nakonec vyvrcholily rezignací ředitelky nemocnice Aleny Kuželové. Odcházejí navíc dva lékaři. Situaci teď má uklidnit nový ředitel Tomáš Sláma.

„Já se budu snažit udržet stávající personál a přesvědčit ho ,že není mým zájmem, aby odsud odcházel,“ tvrdí ředitel, který se stal šéfem nemocnice ze dne na den, potom, co z funkce rezignovala Alena Kuželová.

Ředitelka dosáhla toho, že je nemocnice v zisku. Ale hluboce ji urazilo, že nové vedení města Semily pustilo na veřejnost, navzdory dohodě, že tak neudělá, její ještě nehotovou koncepci budoucího vývoje nemocnice.

„Ze strany města došlo k tomu, že tuto dohodu porušili a ten materiál dali několika lidem, aniž by byl projednán a schválen.“

Na Facebooku se pak podle ní stala tato nehotová koncepce terčem politického boje a protože se ředitelky, jak tvrdí, vedení města nezastalo, rozhodla se z nemocnice odejít.

„A od té doby začalo trochu zuřivé tóčo,“ konstatuje nová starostka Semil Věra Blažková z hnutí ANO, která tvrdí, že její povinnost byla poskytnout materiály ostatním zastupitelům. Teď ale musela rychle najít nového ředitele a vyřešit peníze na modernizaci operačních sálů.

„Když si představíte, že jsme před podpisem úvěrové smlouvy, ano, bývalé vedení sehnalo dotační titul za 16 miliónů na operační sály z ROP, ale vy jim nejdříve musíte zaplatit, a pak to dostanete zpět. Takže nemocnice potřebuje 12 miliónů úvěru, ten nebyl podepsán, musel se podepsat.“

Město navíc musí řešit navýšení mezd zdravotníkům tak, jak o tom loni rozhodla vláda. Tomáš Sláma má smlouvu do konce května. Pak bude výběrové řízení a komise vybere definitivního šéfa nemocnice.

Sláma zatím neví, jestli se do řízení přihlásí. Jeho hlavním úkolem je teď zajištění normálního provozu nemocnice. Musí taky sehnat nové lékaře za ty, co kvůli sporům odcházejí. Myslí ale i na budoucnost.

„Je taky potřeba, a to jsem už několikrát zdůrazňoval, i minimálně krajskou koncepci, která by jasným způsobem zařadila semilskou nemocnici do jakéhosi portfolia zdravotnických služeb. To je z mého pohledu do jisté míry, nechci říkat přímo skandální, ale to, jak kraj není schopen už léta, a to v podstatě všechny politické garnitury, tuto záležitost vyřešit, to mě strašně mrzí. Protože já jsem přesvědčený o tom, že je to klíčová věc, která by dala nasměrování nejen té semilské, ale všech menších nemocnic.“

Podle libereckého hejtmana Martina Půty z hnutí STAN není financování nemocnic věcí koncepce, ale zejména zdravotních pojišťoven a vlastníka.

„Myslím si, že odpovědnost ze Semil, jako vlastníka nemocnice, nikdo za ty kroky, které se tam teď odehrávají, nesejme. Dnes odchází paní starostce dopis s mou zdvořilou žádostí, aby mě informovala o plánech s nemocnicí, protože my bychom byli velice neradi, aby semilská nemocnice skončila v rukou nějakého soukromého vlastníka, což je také téma, o kterém se v posledních týdnech hodně hovoří.“

Věra Blažková ale připouští jen jednu možnou změnu. V souvislosti s navyšováním platů zdravotníků by podle ní bylo možná výhodnější přeměnit příspěvkovou organizací na společnost s ručením omezeným ve stoprocentním vlastnictví města. Jen tak by se podle ní nemuselo město přizpůsobovat v otázce platů vládním rozhodnutím ve chvíli, kdy na navyšování mezd nemá peníze.

Spustit audio