Nová naučná stezka v Českém ráji je především pro děti

3. květen 2015

Různé hry a kvízy čekají děti na nové naučné stezce, kterou správa chráněné krajinné oblasti Český ráj otevře v květnu. Povede Příhrazskými skalami.

„Je to zcela nová stezka, zaměřená hodně na geomorfologii a geologii pískovcového skalního města v Českém ráji,“ popsal novinku Jan Mucek ze správy chráněné krajinné oblasti Český ráj. „Na osmi zastaveních se třeba dozvíme, co to je lužická porucha, která tady prováděla v minulosti sesuvy, zdvih, střih a co vlastně vidíme od Ještěa ke Kozákovu. Uvidíme i ohrožené druhy rostlin, třeba šípek objímavý, Můžeme vidět krkavce, sokola stěhovaného, při stmívání můžeme vidět i výra velkého."

Jak skály zvětrávaly do dnešních nádherných tvarů vysvětlil u Klokočských průchodů geolog Jan Mertlík. Jak řekl, před necelými 90 miliony let se vynořily z moře a obnažovaly se snášely další vrstvy. A protože jsme poblíž Lužického zlomu – skály praskaly, lámaly se a eroze je omývala a soli postupně krystalizovaly jednotlivá zrníčka písku. Trvalo to strašně dlouho, ale vznikly tyhle krásné skály.“

A jak jsou rozmanité, to napovídají jejich jména. Třeba Růženčina věž, Hajný, Děravec, který dělá čest svému jménu spoustou skalních oken.

Na nové stezce můžeme ve výšce i takový malý rybníček, jak řekl Jan Mertlík, jde o pseudozávrt, Prohlubeň – pískovce se rozdrobily, stékající voda je odnesla a tím vznikla prohlubeň. A sprašové hlíny z okolí, které se tam nanesly je dobře utěsnily, takže proto rybníček na samém vrcholu hrany.

Spustit audio