Nominujte do soutěže nejlépe opravenou památku kraje

Dnes (10. března) startuje soutěž o nejlepší opravu kulturní památky v Libereckém kraji. Lidé mohou posílat návrhy na ocenění nejlepších památek v Libereckém kraji, přihlásit můžou stavby, které minulý rok prošly renovací.

Smyslem je ocenit podařenou obnovu nebo restaurování nemovitostí, které jsou kulturní památkou. „Může to být buď celková rekonstrukce, nebo to může být dokončená etapa, protože některé památky jsou takového rozsahu, že se nedá předpokládat, že by žadatel byl schopen památku opravit kompletně,“ říká krajská radní Květa Vinklátová ze Starostů pro Liberecký kraj.

Liberecký kraj se pyšní více než dvěma tisíci dvěma stovkami kulturních památek. Přihlášky zhodnotí šestičlenná odborná komise. V ní zasednou úředníci kraje i památkáři. Výsledky soutěže se dozvíme letos v létě. Zájemci mohou podávat přihlášky do 30. dubna.

Minulý rok se do soutěže přihlásilo celkem 13 projektů obnovy památek. Vítězem soutěže se stal projekt na obnovu sýpek bývalého zámku v Černousích na Frýdlantsku. Teď jsou z nich kryté jízdárny.

Národní památkový ústav sestavuje seznam památek Libereckého kraje, které jsou v hodně špatném technickém stavu. Podle webových stránek ústavu jich je nejvíc na Českolipsku. Jde třeba o bývalou továrnu na lustry Elias Palme v Kamenickém Šenově, ta je v havarijním stavu a zatéká tam. Obnovu vyžaduje také dílna a vzorkovna katedrálních oken 19. století v obci Okrouhlá nebo zámek ve Stvolínkách.

Pokud bychom se podívali na Liberecko a Jablonecko, jde třeba o bývalý zemědělský dvůr v Grabštejně nebo roubenou usedlost v obci Stanový. Ze Semilska je v havarijním stavu třeba vodní mlýn v Košťálově nebo dřevěný krytý most přes Jizeru v Benešově u Semil.

autor: jch
Spustit audio