Srnčí plec se šípkovou omáčkou. Zpestřete si podzim zvěřinou
V tomto podzimním čase se na našich stolech objevuje zvěřina. Nabízíme klasický pokrm české kuchyně - srnčí plec se šípkovou omáčkou. Stejně lze upravit i maso z divočáka. Má to ale jedno úskalí. V leckteré domácnosti může vzniknout problém jako v kultovním filmu Slavnosti sněženek, zda ho připravit se šípkovou nebo se zelím.
- 1 kg srnčí plece
- 50 g slaniny
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce divokého koření (nové koření, pepř, jalovčinky, tymián, bobkový list)
- vývar
- 150 g šípkové zavařeniny
- 50 ml červeného vína
- 1 citrón
- sůl
Odblaněné maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme slaninou, nakrájenou na klínky. Sádlo rozpálíme a připravené maso ze všech stran opečeme. Potom osolíme, přidáme koření, očištěnou nakrájenou zeleninu a cibuli, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podle potřeby přiléváme vývar. Měkké maso na chvíli necháme zapéct v rozpálené troubě, aby získalo pěkné zabarvení. Zeleninu prolisujeme, zalijeme vínem, přidáme šípkovou zavařeninu a krátce povaříme. Na závěr ochutíme citrónovou šťávou. Maso nakrájíme a podáváme přelité omáčkou.
Příloha: karlovarský knedlík, žemlový knedlík, jemné bramborové nebo kynuté knedlíky, noky
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.