VIDEORECEPT: Staročeský vánoční vrkoč
Připomíná pyramidu, nesměl chybět na vánočním stole hospodáře, ale nakonec si na něm pochutnali čeledníci. To je vrkoč – staročeská tradiční dobrota z kynutého těsta, kterou můžete vyzkoušet o Vánocích i vy.
Český rozhlas Liberec natáčel na Dlaskově statku u Turnova se sběratelkou staročeských receptů, Vladimírou Jakouběovou. Video připravil redaktor Jarda Hoření.
Suroviny:
1/2 kg hladké mouky
2 dl mléka
12 dkg tuku (sádla nebo másla)
2 vejce
3 dkg droždí
12 dkg cukru
lžička soli
1/2 kg jablek
12 dkg rozinek
12 dkg cukru
skořice
Postup:
Z přísad vypracujeme obvyklým způsobem těsto a necháme vykynout.
Z těsta vyválíme devět pramenů, ze kterých spleteme tři věnce – malý, střední a velký.
Necháme je trochu nakynout, pomažeme rozkvedlaným vajíčkem a upečeme v troubě.
Věnce po upečení necháme do druhého dne odpočinout a potom je spojíme do vrkoče pomocí špejlí, na které navlékneme sušená jablka a švestky. Vrchol vrkoče ozdobíme jablíčkem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.