Noční dešťové řádění na severu nejvíc odneslo Českolipsko

Silné noční deště, které na několika místech zvedly hladiny řek až na nejvyšší povodňový stupeň, nejvíce postihly sever Čech. Na Českolipsku museli hasiči po deštích evakuovat obyvatele několika obcí a dětský tábor.

V Čechách se už situace uklidňuje, bouřky se ale přesunuly na východ země. Podle údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu platil kolem dnešního poledne třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň už jen na Svitávce v Zákupech na Českolipsku. Dosažení dvou nižších povodňových stupňů hlásilo 16 měřicích stanic, zejména v Plzeňském a Libereckém kraji.

Na nejvyšším povodňovém stupni byla podle informací ČHMÚ Svitávka v Zákupech, dostala se rodinných domků a zaplavila i zahrady

Zřejmě nejdramatičtější situace byla dnes po ránu na Českolipsku. Intenzivní noční deště zvedly hladiny Šporky a Dobranovského potoka, hasiči proto museli evakuovat obyvatele v Písečné a Dobranově. Z dětského tábora v Mařenicích hasiči dnes dopoledne odvezli do bezpečí 38 dětí a šest dospělých.

Intenzivní deště v noci na dnešek zvedly hladiny Šporky a Dobranovského potoka na Českolipsku, hasiči museli evakuovat obyvatele v Písečné a Dobranově

Chvíle obav z následku počasí prožili také obyvatelé Jablonného v Podještědí na Liberecku. Na Mlýnském rybníku se utrhlo jedno ze dvou stavidel. Závadu se už podařilo provizorně opravit. „Prolomila se jedna strana stavidel, před nimi jsou česla a na ta jsme nasázeli desky a vrátili jsme to do normálního průtoku,“ řekl starosta Jablonného Jiří Rýdl (NEZ).

V Dečíně - Malšovicích voda zaplavila ulice

Voda postupně opadává v řekách a potocích na Děčínsku. Někde ale stále zůstává voda i na silnicích, vozovky jsou místy poškozené. V Děčíně se utrhlo několik svahů, voda natekla i do jedné z budov magistrátu. Velké škody napáchala voda v Dolní Poustevně, poškozené jsou silnice i několik mostů, v domech tu měli i tři čtvrtě metru vody. Správa železnic dnes dopoledne dokončila úklid povodněmi poškozené železniční trati z Děčína k hranici s Německem. Obnovení provozu vlaků závisí na zprovoznění trati v Německu, což by mohlo být dnes vpodvečer, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

zdroje: ČTK , Eva Malá
Spustit audio

Související