Sever Čech zasáhl silný déšť. Hasiči hlásí neprůjezdné silnice, na Děčínsku se protrhla hráz rybníka

17. červenec 2021

Intenzivní déšť zvedl hladiny potoků a řek na Děčínsku a Liberecku. V Mikulášovicích na Děčínsku se protrhla hráz rybníka a voda zatopila sklep nedalekého rodinného domu.

Neprůjezdná je řada silnic, v Liberci voda nepustí řidiče do Fibichovy nebo Rychtářské ulice. Na vzestupu jsou hladiny místních toků, například Smědé nebo Lužické Nisy.

Na Liberecku už platí stav ohrožení na Smědé v Raspenavě, na nižším druhém povodňovém stupni je Oleška v Dětřichově a první povodňový stupeň je nejen na Lužické Nise v Liberci, ale také na Kunratickém potoce a Jeřici v Mníšku. Hasiči řešili přes 30 událostí, evakuovat museli dětský tábor u Mníšku. Informoval o tom mluvčí hasičů Libereckého kraje  Jan Přerovský.

Vytrvalý déšť také zkomplikoval dopravu v Liberci, některé ulice město muselo uzavřít. Neprůjezdná je Fibichova nebo Rychtářská ulice, vodu odčerpávali hasiči i v hotelu Impuls. Vodní laguna tam ohrozila centrální elektrický rozvaděč ve sklepě. Silný déšť má podle Přerovského vydržet zhruba do 18.00, zcela ustat by ale měl až po půlnoci. Lze tak čekat, že bude problémů přibývat.

„Mimo Liberec máme jen drobné jednotlivé události, v Hrádku nad Nisou je to čerpání vody z domu, jedno čerpání bylo v Raspenavě a v Jablonci jeden spadlý strom,“ doplnil mluvčí.

Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) extrémně prší zejména ve Šluknovském výběžku. Nejvíc v oblasti Lobendavy, kde za čtyři hodiny spadlo zhruba 70 litrů vody na metr čtvereční. Labe ani žádná z řek zatím nedosáhly žádného povodňového stupně. Rychle ale stoupá hladina Mandavy ve Varnsdorfu, které do prvního stupně chybí jen pár centimetrů.

Uzavřená je Fibichova ulice pod libereckou zoologickou zahradou, kterou zaplavila voda. „Důvodem je nedostatečná kapacita kanalizačních vpustí a ucpaný potok,“ řekl Přerovský. Jde o problém, který se v místě opakuje s každým silným deštěm. Hasiči se tam podle Přerovského vrátí a vodu odčerpají, až déšť ustane.

Uzavřená je také Rychtářská ulice, kde se vlivem deště propadla vozovka pod částí parkoviště. Hasiči zajistili a následně vyprostili osobní vozidlo pomocí lanového navijáku a bez poškození ho předali majitelce. Problémy jsou i jinde, tlak vody na několika místech vyrazil těžká víka kanálů, a zejména níže položené úseky tak mohou být pod vodou, uvedl mluvčí hasičů.

V Ústeckém kraji podle policejních informací zaplavila voda  z Hřenska směrem na Meznou, městská policie tam odklání dopravu. Pod vodou je silnice z Lobendavy směrem na Severní. Zaplavené jsou i silnice přímo v Děčíně. Voda je na silnici I/13 v oblasti Pětimostí, zatopené jsou i vozovky v Poštovní, Ústecké, Podmokelské a Hankově ulici.

Hasiči čerpají vodu ze zaplaveného Pětimostí v Děčíně
autoři: Daniela Pilařová , iROZHLAS.cz , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související