Noc kostelů v Liberci: Podívejte se do míst, kam se běžně nedostanete

Při dnešní Noci kostelů bude v Libereckém kraji otevřeno celkem 57 kostelů, kaplí a modliteben. Někde se návštěvníci dostanou i do běžně nepřístupných míst, vidět můžou také výstavu biblí, rozebrané varhany nebo navrácený oltář.

Litoměřická diecéze se do Noci kostelů zapojuje od roku 2010 a smyslem není jen zpřístupnit památky. Chce, aby si návštěvníci všimli nejen toho, že křesťanské církevní stavby jsou vzácnými památkami po našich předcích, ale i toho, že stále slouží jako místa poučení, povzbuzení, zklidnění a modliteb. Asi nejbohatší program bude v Liberci. Otevřeno tam bude 9 kostelů nebo kaplí. Většina z nich nabídne i komentované prohlídky, konkrétně třeba vratislavický kostel Nejsvětější Trojice.

Návštěvníci můžou navštívit kostelní věž a dozvědět se něco i o historii. „První písemná památka je zachycená v kronice ze 14. století. Ve výtvarném umění Nejsvětější trojice se obvykle znázorňuje v podobě starého otce, boha, mladého syna Ježíše Krista a holubice, která je nejčastěji zachycena v letu,“ říká průvodkyně Milada Sokolová. Vratislavický kostel nabídne i komentovanou prohlídku pro děti nebo vystoupení libereckého a jabloneckého pěveckého souboru.

Jablonecko, Semilsko

V Jablonci je možné navštívit tři kostely a v každém bude nějaký doprovodný program. V Semilech se koná akce spojená s výstavou Jiřího Urbana nazvaná Koruny Karla IV. Šperkař, klenotník a restaurátor Jiří Urban je totiž ve svém oboru žijící legendou.

Noc kostelů u minoritů v Brně

Vyrobil šperky například pro papeže Jana Pavla II. nebo pro anglickou královnu Alžbětu II. Lidé ale můžou zajít i do několika kostelů v Turnově, v Jilemnici, ve Vysokém nad Jizerou a na dalších místech.

Liberecko, Českolipsko

Bohatý program bude například v kostele v Dlouhém Mostě u Liberce. Pro návštěvníky je tam připravená takzvaná Pošta do nebe. Lidé můžou zapálit svíčku před oltářem jako vzpomínku na blízkého člověka nebo jako poděkování, prosbu a odpuštění. V Hodkovicích nad Mohelkou se můžou projít po křížové cestě a v kapli ochutnat mešní víno. V kostele Mistra Jana Husa v České Lípě čeká na všechny chvíle ztišení, kdy bude každý moct zapálit svíčku přání, vzpomínek a díků a meditovat.

Pestrý program nabízí také kostel Navštívení Panny Marie v Horní Polici na Českolipsku. Kromě prohlídek a hudebních vystoupení se návštěvníci dozvědí i to, jestli patronka kostela, Anna Marie Františka Toskánská, vlastně byla Češka, Němka, nebo Toskánka.

Spustit audio