Neznámá látka usmrtila stovky ryb v řece Nise

4. červen 2005

K největšímu úhynu ryb za posledních deset let došlo v řece Nise na Jablonecku a Liberecku. Znečištění zatím neznámého původu zasáhlo tok od Proseče nad Nisou až k Liberci, tedy asi v délce šesti kilometrů. Co ryby otrávilo teď vyšetřuje policie a Inspekce životního prostředí.

Rybáři v sobotu vylovili asi sto dvacet kilogramů uhynulých ryb. Skutečné množství ale může být až trojnásobné. Jak Českému rozhlasu řekl Jan Krupička z Českého rybářského svazu v Liberci, znečištění se do řeky dostalo už v pátek.

"Od místních obyvatel jsem se dozvěděli, že tam tekla kalná voda podivného zápachu, údajně snad od čpavku. Pak to odteklo, takže já tipuji, že by to mohlo jít z nějakého umytého dvora v továrně, kde se vylil nějaký sud," uvedl Krupička.

Podle Inspekce životního prostředí šlo nejprve jen o malý úhyn. Většina ryb přišla o život až během noci na sobotu. Jan Krupička doplňuje: "Posbírali jsme 120 kilo pstruhů obecných, pstruhů duhových a lipanů podhorních. Škoda jen u těch uhynulých ryb je kolem 30 000 korun, ale bude vyšší." Drtivá většina mrtvých ryb totiž mohla zůstat pod břehy a kameny nebo je odnesla voda.

Podle rybářů jde o největší havárii za posledních 10 let.: "Největší na Nise od doby, co byla spuštěna čistička, a co jsou v Nise ryby," upřesnil Krupička. Původ znečištění bude zjišťovat Inspekce životního prostředí a také policie.

autoři: Milan Brunclík , mvo
Spustit audio