Nezaměstnaní na Liberecku se mnohdy vyhýbají veřejné službě

11. duben 2012

V Libereckém kraji nastoupilo od začátku roku do veřejné služby už tisíc dlouhodobě nezaměstnaných. Ne pro všechny se ale práce najde a ne všichni se do ní hrnou.

„Stát nám dává peníze taky, tak my taky musíme pro stát něco udělat. Bylo by lepší, kdyby měl člověk stabilní práci, ale bohužel – tak aspoň tohleto. Chceme ukázat všem že pracovat umíme.“ konstatuje Jiří Gábor,který se právě vrátil z parku,kde osm hodin uklízel listí a odpadky.

Je delší dobu nezaměstnaný a jako mechanizátor nemá ani po rekvalifikace šanci najít práci,protože je bez praxe. Právě pro nezaměstnané jako je pan Gábor je veřejná služba ideální, konstatuje ředitelka Úřadu práce v Liberci Hana Polmová.

Úřad práce má v Libereckém kraji smlouvu už s devadesáti pěti městy a obcemi a do veřejné služby už nastoupilo kolem tisícovky nezaměstnaných. V zimě uklízejí sníh, po zbytek roku uklízejí ulice a parky.

Ne všechny dlouhodobě nezaměstnané ale Úřad práce pošle na veřejnou službu. Jsou lidé,kteří mají například zdravotní omezení anebo maminky s dětmi do patnácti let,kterým se veřejná služba nenabízí. Na některých místech se pak nezaměstnaní na veřejné službě střídají.

Když pro nezaměstnaného není místo na veřejné službě, nemusí se samozřejmě o své dávky bát. Jsou ovšem lidé, kteří si raději obstarají lékařské potvrzení a do veřejné služby nenastoupí. Potvrzuje to i terénní koordinátor Komunitních prací Liberec Pavel Vacek: „Jsou samozřejmě i jedinci, kteří dovedou být tři měsíce nemocní... S tím se trošku potýkáme. Musím je ale pochválit – když do práce přijdou, tak tu práci vykonávají. To je pro město velká úspora.“

Spustit audio