Německý odpad na Frýdlantsku stále hoří, u požáru už se vystřídalo víc než 170 hasičů

18. listopad 2012

Hasičům v Arnolticích na Liberecku se zatím nepodařilo zlikvidovat hořící hromady nelegálně dovezeného odpadu z Německa. V obci se jedná už o druhý požár tisíců tun textilu a plastů během jednoho týdne. Lidé v Arnolticích jsou přesvědčeni, že požár někdo založil úmyslně.

Hromady, které vzplály na manipulačních plošinách u uhelných skladů v Arnolticích, tvoří čtyři tisíce tun textilu a plastů.

Unikat tak mohou toxické látky. Hasiči proto doporučují lidem v Arnolticích nevětrat a nevycházet ven.

Odpad dovezl místní podnikatel, který tvrdí, že ho chtěl všechen zrecyklovat. V Arnolticích jsou lidé přesvědčeni, že odpad někdo zapálil naschvál. A poměrně jasný názor mají i na důvody takového činu.

„Myslím si, že tohle si dovolí jenom člověk, který na to má žaludek a řekne si o nějaký hezký finanční obnos za to, aby to zapálil,“ řekl dobrovolný hasič z Arnoltic.

Podobně to vidí i Romana Šídlová, starostka Bulovky, pod kterou osada Arnoltice patří.

„Já už snad ani nejsem překvapená. Černý humor zafungoval. Předpoklad tady byl, že to možná začne hořet a bohužel se splnil. Můžeme akorát děkovat štěstí i hasičům, že nehoří i uhlí a že to nelehne popelem celé,“ uvedla starostka.

Hasičům se totiž podařilo oddělit hořící odpad od uhlí ve vedlejší plechové hale plné uhlí a zabránit šíření požáru. Celkem se jich včera večer k požáru sjelo na osm desítek, do dnešního dne se jich u zásahu vystřídalo už víc než 170. Textil a plasty, které tak najednou a rychle vzplály, se rozhodli nechat pod kontrolou vyhořet.

„Pokud bychom to chtěli skutečně hasit, myslím, že bychom museli shánět další těžkou techniku, museli bychom celou tu naskladněnou hromadu odpadu rozvozit a jednotlivě dohašovat a stálo by to víc energie a víc peněz,“ popsal velitel zásahu Josef Málek.

Úřady jsou bezzubé

Starosta nedalekého Frýdlantu Dan Ramzer z ODS se domnívá, že jsou to už poslední hromady německého odpadu v místě. Cynicky poznamenal, že požár je asi ta nejrychlejší a nejlevnější likvidace odpadu, za kterou někdo může inkasovat.

„Domnívám se , že špatně je to, že všechno je bráno jako majetek a naše ústava garantuje nedotknutelnost majetku. A jestli to někdo garantuje ne jako odpad, ale jako surovinu, tak s tím může být problém, protože dotyčný deklaroval, že to má jako surovinu na další zpracování, a to, co jsme tušili, s bohužel stalo skutečností,“ řekl Ramzer.

I starostka Bulovky si je vědom bezzubosti úřadů.

„Pokud nám tady leží tisíce tun odpadu sedm let – od roku 2005 se sem naváží – a od roku 2005 nebylo v moci státních orgánů s tím něco udělat, vymoci pokuty a donutit majitele, aby to odklidil, tak co na to říct?“ krčí rameny starostka.

Minulý týden vzplál německý odpad v seníku v Arnolticích. Podle hasičů ho někdo založil z nedbalosti nebo úmyslně a případ vyšetřuje policie. Příčina včerejšího požáru zatím známá není.

autoři: Ivana Bernáthová , Vojtěch Kouřímský
Spustit audio