Nejznámější romský policista? Petr Torák. V Anglii chce dělat politiku

13. prosinec 2017

Po maturitě se s rodinou kvůli rasově motivovaným útokům odstěhoval do Velké Británie. Petr Torák, původně Liberečan, Rom, který se v Anglii stal policistou a v roce 2015 získal Řád Britského impéria. Velká změna v jeho životě přišla před týdnem. Skončil působení u britské policie a rád by vstoupil do politiky.

Petr Torák odchází od policie po 11 letech. „Bylo to velice těžké rozhodnutí, protože policejní práci miluji a byl jsem pyšný na to, že jsem policista. Důvodů k odchodu je celá řada,“ popisuje Torák a pokračuje: „Především mi jde o to, aby změny, o které se snažím, tedy rovný přístup ke všem, byly rychlejší.“

Situaci Romů a dalších minorit se bude snažit ovlivňovat jako politik. „Začnu určitě na místní úrovni v Peterborough a budu se snažit dostat do parlamentu, případně evropského parlamentu,“ dodává. Je přesvědčen, že jako politik se bude moci komunitě věnovat více než jako vytížený policista.

Příběh Petra Toráka začal narozením v roce 1981 a pokračoval poměrně šťastným dětstvím. Mladý Rom spěšně absolvoval střední školu a chystal se vojenskou vysokou školu a na práci u liberecké městské policie. Otcovo rozhodnutí vystěhovat kvůli bezpečí do Anglie zamíchalo slušně rozdanými kartami, ale Petr Torák šel za svým snem i v cizině. Po pěti letech, kdy vystřídal řadu zaměstnání od práce na farmě po obchodní domy, se stal strážcem pořádku. A k tomu se stále více věnoval komunitní práci – pomoci nejen romské, ale celé české a slovenské komunitě v Anglii. Především za to dostal v roce 2015 titul se zkratkou MBE. Řád britského impéria.

autor: Jaroslav Hoření | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.