Největší českolipská škola lákala budoucí prvňáky. Zápisy proběhnou už v pátek

Zápisy do prvních tříd v České Lípě už klepou na dveře – uskuteční se už tento pátek 7. dubna. Rodiče budoucích prvňáků mají v České Lípě na výběr z osmi škol. Protože se zápisy konají v jeden den na všech školách a není povinné přihlásit dítě do té spádové, snaží se děti nalákat a pořádají dny otevřených dveří. Jak takový den probíhal na největší škole ve městě, ZŠ Špičák, zjišťoval redaktor Tomáš Mařas.

„Je to škola pro největší českolipské sídliště Špičák. V letošním školním roce máme 720 žáků,“ říká ředitel školy Libor Šmejda. Děti z druhého stupně provázely budoucí prvňáčky po celé škole. „Ukazují jim, co je tady zajímavého k vidění,“ dodává Šmejda.

„V každé druhé třídě na prvním stupni se snažíme, aby bylo alespoň projekční plátno nebo interaktivní tabule, aby samy děti mohly od nejranějšího věku pracovat s moderními médii,“ vysvětluje ředitel. Rodiče mohou pro děti vybírat školu dle svého uvážení, ne podle obvodů. „To vede k tomu, že určité školy se snaží nabízet rodičům jiné věci než ostatní školy, aby přilákaly zájem rodičů a děti.“

Zábavné chemické pokusy na dni otevřených dveří Základní školy Špičák v České Lípě. Žáci druhého stupně předváděli pokusy budoucím prvňáčkům

Největší českolipská základní škola by podle ředitele Libora Šmejdy měla v příštím školním roce otevřít čtyři první třídy, celkový počet žáků prvních ročníků by se měl pohybovat mezi osmdesáti až stovkou dětí. Podle odhadů mají ve městě přijít k zápisům přes čtyři stovky dětí.

Spustit audio