Nejméně voličů, zato zřejmě nejvyšší volební účast? Bezděčín v Českém ráji

7. říjen 2016

Dnes 7. října začínají krajské a někde i senátní volby. Zřejmě stoprocentní volební účast bude mít malá vesnička v Českém ráji, Bezděčín u Lomnice nad Popelkou. Bydlí v ní totiž pouze tři stálí obyvatelé, zbytek jsou početní chalupáři. A jak jsme zjistili, všichni tři voliči z Bezděčína se ke krajským volbám chystají.

„Chodíme pravidelně volit a půjdeme volit,“ říká paní Zdeňka Štefánková, která bydlí se svým manželem v domku s výhledem na hrad Trosky. Ke krajským volbám se chystá i jejich soused.

Pro všechny je volebním tématem cesta do Bezděčína. Místy vypadá jako rozbombardovaná. „Jsme okrajoví a zřejmě na nás nezbývají peníze, v autě si ničíme tlumiče a v létě, když to navlhne, přijedeme do Lomnice obalení bahnem,“ popisuje paní Zdeňka neveselé zážitky.

Pitná voda – volební téma pro okolní osady

Lidé v Bezděčíně, kde lišky dávají dobrou noc, mají smysl pro humor. Dokazuje to i cedule na boudě, kde se scházejí

Zatímco pro Bezděčín je tématem číslo jedna opravená silnice, pro ostatní osady pitná voda. „Momentálně jsme v situaci, kdy nám havaroval hlubinný artézský vrt pro vodovod. Mnozí se domnívají, že příčina má souvislost s odstřely v kamenolomu v Košťálově, ale to se bude těžko prokazovat,“ vysvětluje Milan Klikar, nezávislý starosta Stružince, pod který osada se třemi stálými obyvateli patří.

Bezděčín

Majitel kamenolomu, firma Eurovia zavinění odmítá. „Hydrologické poměry v oblasti, kde se nachází lom Košťálov, byly posouzeny odbornou firmou, a to v souladu s povolením hornické činnosti. V minulosti ani současnosti jsme nezaznamenali žádnou souvislost mezi činností v lomu a zásobami podzemní vody,“ komentuje případ Iveta Štočková, mluvčí společnosti Eurovia.

Problematika dostupnosti pitné vody pro občany kraje by měla zůstat hlavní prioritou, ať už ve volbách zvítězí kdokoliv.

Pro Stružinec to teď znamená zajišťovat náhradní zásobování vodou, opravu vrtu a do budoucna zapojit Liberecký kraj do vybudování vodárenské sítě. „Problematika dostupnosti pitné vody pro občany kraje by měla zůstat hlavní prioritou, ať už ve volbách zvítězí kdokoliv,“ říká Klikar a pokračuje: „Změny v klimatu se dotýkají zdrojů podzemních vod už poměrně znatelně. Nacházení nových zdrojů pitné vody bude čím dál větší problém. Nejnáročnější bude začít průzkum, na to obec většinou nedosáhne finančně.“

V Bezděčíně bydlí pouze tři stálí obyvatelé

Liberecký kraj se už finančně podílí na projektování nových vodojemů a vodovodů na Frýdlantsku a Hrádecku. Tamní lidé se obávají, že přijdou o vodu po rozšíření nedalekého hnědouhelného dolu Turów.

Spustit audio