Nej vesnice v kraji? Začíná další ročník soutěže

23. únor 2018 07:45

Odstartoval další ročník soutěže Vesnice roku. Obce z našeho kraje mají dva měsíce na to, aby se přihlásily. Kromě titulu můžou získat i zajímavé ceny.

Na úspěch obce Kruh na Semilsku můžou navázat i další vesnice v našem kraji. Loni se vítězem stal právě Kruh. Ministerstvo pro místní rozvoj už vyhlásilo letošní kolo, přihlašování spustilo před několika dny a potrvá až do 30. dubna. Na vítězné obce čekají lákavé ceny, třeba loni získal Kruh milion korun na rozvoj.

Pokud se chce obec přihlásit do soutěže, je třeba vyplnit přihlášku na webu soutěže a také zaplatit vstupní poplatek. Ten činí dvě koruny za obyvatele. Hodnotí se například spolupráce s podnikateli, občanská vybavenost nebo péče o veřejná prostranství.

Hodnoticích kritérií je ale víc, než jsme právě teď vyjmenovali, připomíná tajemnice soutěže Mirka Tichá: „Hodnotitelská komise sleduje zhruba deset oblastí, je důležité, aby se v té obci nejen bydlelo, ale i dobře žilo.“

Odměna? Kruh získal milion korun

Všechny obce budou hodnotit komise nejdřív v krajských kolech, která se uskuteční během května a června. Celostátní kolo pak čeká zájemce první zářijový týden. Komise budou vesnice objíždět a hodnotit. Vítěze čeká odměna, Kruh na Semilsku získal milion korun. Peníze použila obec na vylepšení koupaliště a modernizaci mateřské školy. Letošní vítězové můžou získat finanční odměnu od 400 tisíc korun. Sponzor navíc absolutnímu vítězi na dva roky zapůjčí osobní automobil.

autor: jch
Spustit audio