Návštěvníci turnovského muzea se mohou podívat na jednu z největších olejomaleb v Evropě

5. červen 2015

V Muzeu Českého ráje v Turnově se návštěvníci mohou vydat po stopách jedné z největších olejomaleb v Evropě. Obraz je to tak velký, že mu galerii museli postavit na míru. My jsme se zašli na plátno Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou podívat.

Ve zdejším muzeu teď obdivují návštěvníci kromě obří olejomalby i fascinující maketu vysvětluje kurátor výstavy Miroslav Cogan.

„Jak byl ten obraz instalován tenkrát se snahou o vzbuzení prostorové iluze s využitím efektního osvětlení a třírozměrných předmětů.“

Předlohou pro dílo byl podvrh

Deset metrů dlouhý a osm a půl metru vysoký obraz zachycuje bitevní pole pod Hrubou Skálou v Českém ráji. Výstava upozorňuje i na záporné vlastnosti Alšova malířského díla - předlohou pro plátno, oslavující vítězství českého vojska nad saskými nájezdníky, se totiž stal Rukopis královédvorský. Ten později historici označili spolu s Rukopisem zelenohorským za padělky, upozorňuje kurátorka Alžběta Kulíšková.

„Dlouze se uvažovalo o tom, že jsou to opravdu jedny z nejstarších rukopisných památek naší kultury. Ještě dnes existuje společnost, která tu myšlenku podporuje.“

Nicméně historici tvrdí, že rukopisy, což jsou vlastně sbírky básní, vytvořil český buditel, vlastenec, básník, spisovatel a historik Václav Hanka v roce 1817 a nepocházejí ze 13. století.

„Ve své snaze a touze posílit národní uvědomění tak vlastně vytvořil tyto padělky. I v době, kdy se už vlastně tušilo, že se jedná padělky, tak vznikala umělecká díla a různé reminiscence.“

Na výstavě jsou k vidění i další příklady falšování

Mezi nimi i hruboskalské plátno. Na výstavě v Muzeu Českého ráje nechybějí příklady falšování starodávných epických děl z jiných zemí, například z Ruska nebo Skotska.

Vraťme se ale k obrazu. Mikoláš Aleš ho zasadil do éry starých Slovanů a Germánů oděných v kůžích, s mlaty, sekerami a bronzovými meči, zatímco raný středověk už byl dobou rytířů. Návštěvníka proto zasadí do správné doby další část výstavy, zdrůrazňuje Cogan.

„Figurína rytíře ze začátku 13. Století, tedy z doby, kdy hypoteticky se ta bitva pod Hrubou skálou mohla odehrát.“

V expozici jsou taky exponáty z Pojizeří a z Jičínska, obdivované v Praze před 120 lety.

Jak se brousily drahé kameny i z čeho se vyrábějí syntetické krystaly ukazuje výstava v turnovském muzeu
Muzeum Českého ráje v Turnově otvírá unikátní výstavu pokladů. Od pravěku až po současnost
Muzeum Českého ráje v Turnově představuje historicky první výstavu o horolezectví
Muzeum Českého ráje v Turnově otevřelo "nedobytnou klenotnici"
Spustit audio