Nápad na letní běžkařský závod kolem jablonecké přehrady kdysi vznikl u piva, letos se konal už 22. ročník

18. červen 2023 08:57

Léto se blíží, proto v Jablonci nad Nisou v sobotu 17. června uspořádali běžkařský závod kolem přehrady. Závodníci byli oblečení v zimní výbavě, většinou tedy v teplých bundách a kalhotách, případně v kombinézách. Někteří účastníci si připravili i nápadité masky. Kolemjdoucí tak mohli potkat třeba i Marge Simpsonovou s Bartem. Samozřejmě šlo o recesistický závod Prasoloppet, který má v Jablonci už dlouhou tradici.

„Prasoloppet je vlastně letní Prasův běh kolem přehrady na lyžích a v plné zimní výbavě. V podmínkách závodu je, že člověk nemůže běžet v krátkých rukávech, ale musí být vybavený jak dlouhými nohavicemi, tak dlouhými rukávy. Musí oběhnout trasu kolem jablonecké přehrady, která měří plus mínus kolem třech a půl kilometru v časovém rozmezí jedné hodiny,“ představil závod jeho pořadatel Michal Rota.

Nápad uspořádat takovou akci prý vznikl u piva. Za 22 ročníků už má závod už i pravidelné účastníky. Poprvé neběžel ani vítěz mužské kategorie Jan Novotný. „Je to už můj čtvrtý ročník, ale poprvé jsem se dostal na bednu a hned je z toho vítězství. Běželo se relativně dobře, protože na rozdíl od předchozích let, kdy bylo kolem třiceti stupňů, tak byly trošku přijatelnější podmínky,“ uvedl vítěz závodu. Podobně kladně závod zhodnotila i vítězka ženské kategorie Petra Tomsová.

Po skončení závodu a vyhlášení vítězů se lidé rovnou mohli zchladit v přehradě.

autoři: Patrik Fišer , reČRoL
Spustit audio

Související