Náměstí před libereckou radnicí se stalo rájem pro chuťové pohárky

4. srpen 2013

Liberec ovládl festival Gastrotour 2013. Před tamní radnicí postavili své stánky kuchaři z nejvybranějších místních restaurací - ale třeba i z Třeboně. A mlsaly tu stovky lidí.

„Úplně nejskvělejší byl kapr, kapří hranolky s koprovo-žampionovou omáčkou. Já jsem ochutnala palačinku s kozím sýrem, byla super. Ochutnali jsme těstoviny, burger, pořádné poctivé maso, je tam slanina, čerstvá zelenina a houska opečená z obou stran – ideál,“ konstatují děti a kamarád paní Věnky z Liberce.

Ta nevynechala ani jeden stánek a taky se na kulinářské show Petra Stupky ráda poučila, jak upravit kapra na jiný způsob, než je ten vánoční. Oblíbený televizní kuchař dal i jiné rady, například jak dobře krájet nožem plátky zeleniny nebo ovoce.

Pavel Muller se u stánku s rybími specialitami z Třeboně nezastavil, nejvíc servíroval kapří hranolky.

„Používáme tam rybí koření, které se míchá přímo pro restauraci, pak je tam přidán česnek, chilli, kvalitní sojová omáčka, obalí se to v hladké mouce a osmaží se to.“

Skvěle chutnal také sumčí, candátí a štičí salát. A co je v něm kromě kousků čerstvých ryb?

„Citron, bílé víno, řeřicha, kopr, vajíčko a malinko majonézy, ale to jen lehce na zjemnění chuti. V restauraci k tomu podáváme limetkový krém.“

Miloš Kasal šéfuje italským pochoutkám, třeba avokádový salát neměl chybu. „Je to směs trhaných listových salátů, k tomu se přidává rukola, čerstvé avokádo, jahody, pomerančový olej a sýr gorgonzolu.“

Málokdo odolal sladkostem, domácím koláčkům paní Jahodové nebo bazalkové zmrzlině z italské tratorie. Radek se zamiloval do domácí zmrzliny.

„Ochutnal jsem mátovou, čokoládovou, tam byla pravá čokoláda, byla výborná, a zaujala mě taky fíková.“

Zatímco mladí popíjeli v obrovském vedru, paní Věnka neodolala ovocnému pivu.

„Malinové nemá chybu, ochutnala jsem i třešňové, ale tohle je lepší.“

autoři: Ivana Bernáthová , tej
Spustit audio