Nálezce pražských grošů dostane od kraje odměnu. Přes 136 tisíc korun

Muž, který v lese u Vysokého nad Jizerou našel poklad – pražské groše z poloviny 14. století – dostane od Libereckého kraje více než 136 tisíc korun.

Nálezce poklad našel v létě u Vysokého nad Jizerou na Semilsku a poctivě ho odevzdal turnovskému muzeu. Celkem 160 pražských grošů z doby vlády Václava II. a Jana Lucemburského má podle numismatického oddělení Národního muzea v Praze kulturně-historickou hodnotu více než 684 tisíc korun.

Šel do lesa a našel poklad. Muž u Vysokého nad Jizerou nalezl mince ze 14. století

Pražské groše nalezené u Vysokého nad Jizerou

U Vysokého nad Jizerou na Semilsku objevil náhodný nálezce v lese 160 stříbrných pražských grošů ze 14. století. Nález vzácného pokladu nahlásil pracovníkům Muzea Českého ráje v Turnově.

Ze zákona patří nálezci odměna ve výši deseti procent z hodnoty nálezu. Kraj k této odměně přidá ještě dar ve stejné finanční výši. „Dar poskytnutý Libereckým krajem je mimořádným poděkováním za odevzdání nálezu, protože ve smyslu památkového zákona jsou mince majetkem Libereckého kraje a zůstanou ve sbírce pod správou Muzea Českého ráje v Turnově,“ vysvětluje mluvčí kraje Filip Trdla a pokračuje: „Chceme tím motivovat další nálezce k zákonnému postupu a k odevzdání archeologických nálezů, které tak neskončí v soukromých sbírkách.“

Spustit audio

Související