Nalaďte se na Velikonoce na jabloneckých trzích, dnes začínají

Oslavy Velikonoc v Libereckém kraji odstartovala tematická výstava v Krkonošském muzeu v Jilemnici. Do velikonočního hávu se oděly nejen kulturní památky, ale také města. Liberecké náměstí zaplnili trhovci už v pátek 7. dubna a dnes 12. dubna začínají Velikonoční slavnosti i v Jablonci nad Nisou.

Na Škaredou středu program začíná v 10 hodin, kdy děti z mateřských škol ozdobí májky. Následovat budou vystoupení dětí z mateřských škol nebo folklorního souboru Nisanka. Program je připravený i na Zelený čtvrtek a Velký pátek. Děti čeká třeba pohádka O ošklivém káčátku a hrát bude cimbálová nebo dudácká muzika. Centrum Jablonce obsadí trhovci a v Eurocentru si zájemci můžou různými technikami ozdobit velikonoční vajíčka.

Pašijové hry v České Lípě

Na Velikonoce se lidé v Libereckém kraji můžou naladit i na dalších místech. Tradiční součástí oslav svátků jara na hradě Lipý v České Lípě jsou pašijové hry. Letos je návštěvníci uvidí na Velký pátek. Ve středověku byla dramatická inscenace posledních pozemských dní Ježíše Krista v pašijových hrách nejrozšířenější formou náboženského divadla.

Vzácné dřevořezby a velikonoční výlet

V pátek 14. dubna budou poprvé na hradu Bezděz vystavené vzácné dřevořezby z tamní Křížové cesty, říká ředitel Národního památkového ústavu v Liberci Miloš Kadlec: „Ozvaly se nám dvě dámy, které vlastnily zbývající a chybějící dvě dřevořezby. Jednu jsme vykoupili, nalezená dřevořezba z borového řezba byla kladení Krista do hrobu.“ Dřevořezby se ztratily ve druhé polovině 20. století a hrad je získal loni zpět. Návštěvníci je uvidí při prohlídkách po celé Velikonoce.

Na Bílou sobotu vyrazí od nádraží v Dolní Řasnici na Liberecku průvod masek vedený kohoutem Jaroslavem, který za notného lomozu zahání zimu a vítá jaro. Lidé tam budou taky zdobit strom vajíčkovník.

Velikonoční trhy v Jablonci nad Nisou
autoři: Eva Malá , jch
Spustit audio