Nadšenci začali s úklidem zauhlovací věže ve Vratislavicích nad Nisou. Vznikne tam kulturní centrum

18. leden 2016

Zauhlovací a vodárenská věž v areálu Intexu v libereckých Vratislavicích nad Nisou se po letech úsilí stala kulturní památkou. Ochrany se dočkala i přilehlá kotelna s elektrárnou a silničním mostem přes Lužickou Nisu. Spolek AvantgArt chce věž proměnit v kulturní centrum Zauhlovačka. A pořádá brigády. Na tu první přišlo dvacet dobrovolníků.

„Snažíme se odstranit ty největší nánosy materiálu, co sem nepatří – tak, aby tady zůstaly jen holé stěny a podlahy a mohlo se pokračovat dál,“ vysvětluje Jitka Jakubičková ze spolku AvantgArt.

Co dobrovolníky přesvědčilo, aby trávili volný den úklidem? „Nadchlo mě, že partička mladých lidí to zorganizovala, získala podporu pro materiál na úklid,“ odpovídá jeden z brigádníků. Ačkoliv je sám z Jablonce, považuje se za sudetského patriota, kterému není osud podobných míst lhostejný.

Zauhlovací a vodárenská věž ve Vratislavicích nad Nisou. Spolek AvantgArt jí chce proměnit v kulturní centrum Zauhlovačka

„Úžasné je, že máme velkou podporu místních firem a podporuje nás i obec Vratislavice.. Ozývají se nám lidé, že nám podporují a věří nám,“ dodává Jakubičková.

Už letos plánují lidé se spolku AvantgArt první akci – venkovní výstavu s názvem Architektura k mání, která lidem přiblíží technické památky.

Zauhlovací a vodárenská věž ve Vratislavicích nad Nisou. Spolek AvantgArt jí chce proměnit v kulturní centrum Zauhlovačka
autor: Eva Malá
Spustit audio