Nadšenci už téměř 25 let opravují hrad Kumburk na Semilsku

10. červenec 2016

Vynosili do výšky 640 metrů stavební materiál a pustili se do oprav gotické zříceniny. Řeč je o partě nadšenců, která se rozhodla zachránit hrad Kumburk.

Hrad Kumburk stojí na kopci nad vesničkou Syřenov. O tomto víkendu tam nejsou jen turisté, kteří mají rádi romantické zříceniny, ale také hradní parta dobrovolníků.

Ti dělají všechno proto, aby si hrad pobořený po třicetileté válce, mohly v budoucnu prohlédnout nejen jejich děti, ale i pravnoučata.

„Příští rok to bude 25 let, co sdružení na hradě funduje,“ říká Milan Dostál, předseda sdružení na záchranu Kumburku. „Jeto nikdy nekončící práce,“ usmívá se a vypočítává, co všechno už je na hradě opraveno.

Do výšky 640 m. n. m. navezli stavební materiál, vodu, míchačku a elektrocentrálu a začali opravovat věž. Za sebou už mají výstavbu schodů a plošiny na věži s vyhlídkou na Krkonoše, Orlické hory, Ještěd, Bezděz, Trosky a Tábor, obnovu hradního vězení a opravu spirálovitého opevnění.

Kromě zajímavých archeologických nálezů přinesla stavba také mnoho důležitých poznatků pro stavební historiky. „Potvrdili jsme si, že to skutečně byla věž, do které se zachytávala voda, takže sloužila i jako zdroj vody pro hradní osádku, protože studna tu není,“ vysvětluje Tomáš Šimůnek.

Při obnově hradu je dost práce i pro ženy. Markéta Majerová chlapům na stavbě vaří. „Snídaně nedělám, protože i kuchařka se musí vyspat, ale jinak podávám jídlo několikrát denně,“ popisuje svůj díl práce. „Dávat jim lívance nemá smysl, chlapi jsou na maso. Dnes byla znojemská pečeně s knedlíkem, a to obrátili hrnce naruby,“ žertuje.

Výhled z věže hradu Kumburk na Semilsku

Jejich práci obdivují i turisté, kteří na hrad přicházejí. „Je za nimi vidět velký kus práce,“ chválí jeden z nich a užívá si kruhový výhled z hradní věže.

Spustit audio