Na zesnulého Václava Havla vzpomínají také lidé na severu Čech

19. prosinec 2011

V neděli 18. prosince ráno zemřel ve věku 75 let Václav Havel, disident, dramatik a také poslední československý a první český prezident Václav Havel.

Smrt bývalého státníka a disidenta se velmi dotkla i jeho přítele a bývalého politika Daniela Kroupy. Ten podepsal Chartu 77, u jejíhož vzniku Václav Havel stál, a teď vede katedru politologie a filozofie na ústecké univerzitě.

„Pro mě to byla těžká rána, viděli jsme se totiž přes týdnem...“ říká Daniel Kroupa. „Byl osobností, která dalece přerostla místní poměry...“ dodává.

Na prvního polistopadového prezidenta, spisovatele a dramatika Václava Havla vzpomínají lidé i v Liberci. Exprezident navštívil město pod Ještědem za svůj život mnohokrát.

V srpnu 1968 - po invazi vojsk Varšavské smlouvy - odtamtud informoval veřejnost z provizorního rozhlasového studia spolu s hercem Janem Třískou o tehdejších dramatických událostech. Liberec už jako prezident navštívil několikrát.

Několikrát se s Václavem Havlem setkala bývalá ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci Věra Vohlídalová.

„Pro mě to setkání tehdy bylo o tom že je to člověk, který si získává srdce tou svojí zvláštní skromností... Přestože měl obrovské renomé, stále o sobě pochyboval... Byl to člověčí člověk...“ vzpomíná Věra Vohlídalová.

autoři: Ivana Bernáthová , hau
Spustit audio