Na výstavu do saského Löbau míří i Češi

1. květen 2012

V německém městě Löbau, nedaleko českého Hrádku nad Nisou, otevřeli šestou Saskou zahradnickou výstavu. Najdete ji v areálu bývalého cukrovaru, který naši sousedé přeměnili v obří park se zahradami. Teď tam míří pro inspiraci tisíce návštěvníků, mezi kterými jsou i Češi.

Tam, kde byly haly a cukr se plnil do pytlů, jsou teď výstavní síně pro čtrnáct zahradnických expozic. Na místě obřích van, kde se před mnoha lety prala v tekoucí vodě cukrová řepa, se prohánějí kachny a okolo nich jsou hektary parků a kvetoucích luk. Ideální místo pro relaxaci a inspiraci, konstatuje Jana Švecová z Liberce.

„Hrozně se mi líbí, že to, co přestalo fungovat, nezůstalo hrozivým mementem, ale že se to zúročilo do příjemné podoby. Myslím si, že bychom sem měli vysílat naše komunální politiky na exkurzi, abychom opisovali, jak to tady umí dělat ,“ říká Švecová.

Návštěvníci mohou na výstavě obdivovat na 190 tisíc květin, řadu z nich si mohou koupit. K procházce láká kilometrová promenáda s výhledem na 448 metrů vysoký vrch Löbauer berg , Mlynářský ostrov nebo arboretum. Pro děti jsou připravené zábavní koutky a užijí si i milovníci moderního industriálního umění.

Proměna cukrovaru na park stála v přepočtu 200 miliónů korun. Podle primátora Löbau Dietmara Buchholze to byly dobře investované peníze. „Saská zahradnická výstava určitě přivede do našeho historického města spoustu návštěvníků. Očekáváme jich až 220 tisíc,“ říká primátor.

Spustit audio