Na Velký pátek se neotevírají jenom poklady, ale také brány památek

30. březen 2018

Zlatý poklad na Sychrově, Veterinární muzeum na Grabštejně nebo prohlídku s robotem Čendou na Troskách. Na hradech a zámcích v Libereckém kraji dnes začíná nová sezona, na kterou památkáři nachystali řadu novinek.

Velikonočně laděnými prohlídkami zahajuje třeba hrad Grabštejn a zámek Lemberk. Během svátků tam návštěvníci uvidí velikonočně vyzdobené interiéry a můžou se dozvědět něco o šlechtických zvycích spjatých s těmito svátky. Hrad Lipý v České Lípě dnes láká na tradiční pašijové hry. Už po patnácté tam můžou lidé vidět výjevy z posledních dní Ježíše Krista.

Pašije na vodním hradě Lipý v České Lípě

Hrad Trosky v Českém ráji nabízí v této sezoně únikovou hru nazvanou Čertova mřížka. Roli průvodce po šifrovaných stezkách a místech na hradě bude zastávat robot Čenda. Hra je určená je pro dva až šest lidí, kterým zabere zhruba 90 minut.

Všechny památky ve správě Národního památkového ústavu se pak letos zaměří i na významná osmičková výročí. Například v zámeckém lesoparku ve Frýdlantu vysadí lípu republiky.

„Na Grabštějně u této příležitosti budeme otvírat novou prohlídkovou trasu, která je ve spolupráci s Vojenským historickým muzeem. Bude to muzeum veteriny. Lemberk připravuje panelovou výstavu, jak to bylo na Lemberku v průběhu první republiky v období 1918 až 1938. A samozřejmě k tomu chystají i doprovodné akce, které si nechávají jako bonbónek až na závěr roku,“ popsal Miloš Kadlec z Národního památkového ústavu.

Lemberk - kaple

Na Lemberku to budou speciální vánoční prohlídky, které ukáží Vánoce šlechty v období první republiky.

„Šlechta jí příliš nevítala, protože je zasáhla pozemková reforma.  Své paláce, které měli v Praze, pronajímali nebo byli nuceni i pronajímat Československé republice. A to byl případ například Rohanů v případě Rohanského paláce, ale i případ Clam-Gallasů. Panstvo najednou nemohlo trávit své klasické Vánoce ve svých palácích, ale vracelo se na svá sídla v regionech,“ vysvětlil Miloš Kadlec.

Zámek Sychrov se připojí vzpomínkami pamětnice z rodu Rohanů, zámek Zákupy zase císařskými slavnostmi a zpřístupněním nového prohlídkového okruhu.

„Tím nebudou žádné honosné prostory, ale právě připomenutím toho, k čemu Zákupy sloužily po první světové válce a po vzniku republiku. Protože tam bylo sídlo státních lesů a byl tam mimo jiné i byt historické osobnosti pana Mati, takže to bude byt nadlesního,“ doplnil Kadlec.

Sychrov - letecký snímek

Kromě osmičkových výročí se hrady a zámky zaměří také na českou šlechtu ve službách evropské diplomacie.

„Na Bezdězu si připomenou vynikajícího vojevůdce, ale i politika a diplomata Přemysla Otakara II. Nezapomenou ani na Albrechta z Valdštejna či Karla IV. Frýdlant bude pořádat speciální prohlídky se zaměřením na jednu z nejvýraznějších diplomatických osobností devatenáctého století Jana Václava Gallase, který patřil i k významným mecenášům,“ vyjmenoval Miloš Kadlec historické osobnosti, kterým se letos památkáři v Libereckém kraji věnují.

Tuto osobnost připomene i Grabštejn. Na Hrubém Rohozci se zaměří zase šlechtice Kuno Des Fours, který se stal i diplomatem v Japonsku.

autoři: Eva Malá , Ivana Bernáthová
Spustit audio