Na vánoční svátky se často scházejí celé rodiny včetně prarodičů. Některé rodiny ale to štěstí nemají

23. prosinec 2023 08:53

Vánoce jsou pro většinu z nás svátky klidu a pohody, kdy se sejde celá rodina. Je to období, kdy se můžeme zastavit se svými blízkými a dopřát si společně více času. Jsou ale rodiny, které si setkání prarodičů, rodičů a vnoučat nemohou dovolit. Týká se to třeba válečných uprchlíků z Ukrajiny. Rodiny, které tu nyní žijí, se totiž často rozdělí právě na Vánoce.

Natalia Bilaková odešla s dětmi za manželem, který v Česku už patnáct let pracuje, krátce po ruské invazi na Ukrajinu. Na vánoční svátky ale v Česku nebude, pojede se svým třináctiletým synem za rodiči na západní Ukrajinu.

„Jedu na Ukrajinu za tatínkem a maminkou, protože jsou nemocní, musím jim pomoct. Teď mám dovolenou, kluk má prázdniny,“ přiblížila Natalia Bilaková s tím, že budou rodičům pomáhat hlavně s hospodářstvím.

Natalia se synem zůstane rodičů po celou dobu ukrajinských vánočních svátků. Ty začínají na Štědrý den a končí 6. ledna. V Česku po dobu svátků zůstane její manžel a devatenáctiletá dcera, která vystudovala na zdravotní sestru. Rodiče Natálie chtějí zůstat na Ukrajině, rodina Natalie by naopak chtěla žít v Česku.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související