Na vánoce v Sudetech vzpomíná Anna Bahníková

26. prosinec 2011

V Liberci žije 87-letá Anna Bahníková, která spolu s redaktorkou Ivanou Bernáthovou zavzpomínala na vánoce v tehdejších Sudetech.

V někdejším Reichenbergu žili vedle sebe Češi a Němci. Zatímco před nástupem Hitlera k moci spolu neměli velké problémy, po mnichovském diktátu a útocích Henleinovců v roce 1938, si Češi raději Němců nevšímali, byť žili v tom samém domě. „To bylo jenom Guten morgen, guten abend a to bylo všechno“, vzpomíná Anna Bahníková.

Ta si nepamatuje, že by po roce 38 trávili české a německé rodiny trávily vánoční čas společně, ani děti si spolu nehrály. Vánoce ale slavily české a německé rodiny podobně. Měly stromeček, zdobily ho sušeným ovocem, pouštěly lodičky. Zajímavým zvykem bylo i klepání bezu: „ Klepali jsme s bezama tadyhle ze sousedství, třesu třesu bez, ať se ozve pes, kde můj milý večeří dnes“, připomíná tehdejší říkanku Anna Bahníková.

Na vánoce v bývalých Sudetech před válkou, během ní a po roce 1945 zavzpomínala spolu s redaktorkou Ivanou Bernáthovou paní Anna Bahníková z Liberce.

Spustit audio