Na silnicích v Libereckém kraji zemřelo o prázdninách šest lidí

1. září 2018

Během července a srpna zahynulo na silnicích v Libereckém kraji šest lidí. Je to o jednoho více než o loňských letních prázdninách. Těžce zraněných je dvacet osm, což je o deset víc než loni.

Podle předběžných informací se v kraji stalo 796 dopravních nehod, stejně jako před rokem. Hmotné škody dosáhly 36,6 milionu korun, loni byly o 2,8 milionu korun nižší. Vyplývá to ze statistik policejního prezídia.

Nejtragičtější nehoda se stala 8. srpna u Doks. Zahynuli při ní tři lidé ve věku od 23 do 26 let. Na frekventované silnici 38 se osobní vůz čelně střetl s protijedoucím kamionem. Uvnitř auta zemřeli přímo na místě řidič osobního vozu a jeho spolujezdkyně, další ženu se hasiči s profesionálními zdravotníky snažili marně resuscitovat. V osobním voze jeli další dva muži ve věku 26 a 47 let, které museli hasiči vyprostit. Oba skončili ve vážném stavu v liberecké nemocnici.

Tragická nehoda u Doks z 8. srpna 2018

Radnice v České Lípě se rozhodla uspořádat veřejnou sbírku pro rodinu jedné z obětí tragické nehody.

„Sbírka Pomoc pro Vanesu a Lukáše má pomoci malé Vanese Lepšíkové a jejímu tatínkovi, který se v liberecké nemocnici z těžké nehody zotavuje. Holčička přišla při nehodě o maminku,“ řekla mluvčí českolipské radnice Eva Markgrafová.

Smrt si vyžádal v polovině srpna i střet osobního auta s motocyklem nedaleko Armádního centra Dukla v Liberecké čtvrti Horní Růžodol. Čtyřiatřicetiletý řidič motocyklu přes bezprostřední péči lékařů svým zraněním po převozu do Krajské nemocnice Liberec podlehl.

V celé České republice zemřelo o prázdninách při autonehodách 121 lidí. To je o pětinu víc než loni. Za vyšší počet obětí může podle policie hlavně horké počasí. V řadě případů řidiči způsobili smrtelnou nehodu, když kvůli únavě nebo nepozornosti přejeli vozem do protisměru. Počet obětí dopravních nehod se meziročně zvýšil taky za srpen - v tomto měsíci zemřelo o deset lidí víc než loni - tedy 66. Víc než třetina z nich byli motorkáři a cyklisté. Od začátku roku zemřelo při nehodách minimálně 353 lidí. Za stejné období loni jich bylo o desetinu méně.

Podle denních statistik policie se stala smrtelná nehoda v kraji i 17. srpna, kdy byl v Roprachticích na Semilsku nalezen mrtvý muž vedle kola. Zřejmě ale zemřel kvůli zdravotní indispozici.

 "Jeho úmrtí nebude s největší pravděpodobností vykázáno jako smrt v souvislosti s dopravní nehodou. Ještě nemáme všechny posudky zpátky, ale vypadá to, že za úmrtím jsou chorobné příčiny," uvedla krajská mluvčí policie Vlasta Suchánková.

V červenci se staly v kraji dvě smrtelné nehody. Na začátku prázdnin zemřel při hromadné nehodě pěti aut na silnici 9 mezi obcemi Jestřebí a Zahrádky na Českolipsku řidič jednoho z vozů. Na konci července zahynul po pádu z kola u Vysokého nad Jizerou na Semilsku třiačtyřicetiletý cyklista.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související