Na šest desítek krásných starých strojů dnes krouží po silničkách Českého ráje

18. červen 2016

25. ročník Tatry v Českém ráji, tedy mistrovské jízdy historických vozidel odstartovalo dnes v 10 hodin z Lomnice nad Popelkou.

K vidění je na 60 veteránů, převážně Tatrovek a vyrazit za nimi můžete třeba do Železnice, Turnova či Koberov.

Soutěž pořádá Tatra Veteran Car Club Semily, a protože se soutěž nekoná každým rokem, její tradice je ještě starší než semilský klub.

„S jistou nadsázkou se dá říct, že pravidla soutěže jsou stejná jako na jiných automobilových soutěžích, ale samozřejmě jsou uzpůsobené stáří vozů," říká předseda semilského Tatra klubu Petr Štěpán.

Soutěžící vyrazí na trať z Lomnice nad Popelkou a podle šipkového itineráře pojedou po různých vedlejších silničkách do Železnice. „Tam by to mohlo být divácky atraktivní, bude se to týkat požární historické stříkačky a soutěžící budou dokonce stříkat na terč," upřesňuje Štěpán.

Veteráni se pak vrátí zpět do Lomnice, přes skokanské můstky vyrazí na Tatobity k Památné Lípě a přes srdce Českého ráje přijedou do Turnova. „Pak přes Hrubý Rohozec a Frýdštejn dojedou do Koberov, kde bude poslední úkol v podobě sklopné rampy, kterou musí autem vyvážit," dodává Štěpán.

Šest desítek převážně předválečných a těsně poválečných historických vozidel a motocyklů bude ozdobou výletů do Českého ráje. Historická vozidla a motocykly budou v Turnově na náměstí Českého ráje k vidění kolem 14 hodiny.

Spustit audio