Na Mladoboleslavsku stále hoří les. Požár se dál nešíří

4. srpen 2015

Hasiči od dopoledne zasahují u požáru lesa nedaleko obce Branžež na Mladoboleslavsku. Na místě je 22 jednotek hasičů, pět z nich je i z Libereckého kraje. Zasahoval také vrtulník a kvůli obtížnému terénu byli povoláni horolezci. Většina hasičů ze středních Čech byla během dne stále u požáru lesa v Chrášťanech na Rakovnicku, kde hořelo už od včerejška.

Podle reportéra České televize Pavla Pavlase se požár u obce Branžež už nešíří, nedá se ale říct, že by ho hasiči lokalizovali.

„Hoří na rozloze 300 krát 200 metrů. Hoří kořeny stromů a lesní hrabanka a je to velmi obtížně dosažitelný terén, hoří totiž ve skalách. Hasiči museli povolat nejen kolegy záchranáře z Libereckého kraje ale také horolezce,“ popsal Pavlas.

Na místě je v tuto chvíli dohromady zhruba 22 hasičských jednotek, což je asi sto hasičů. Zasahuje 17 dobrovolných jednotek a čtyři profesionální. Večer byla vyžádána ještě z kraje Vysočina terénní čtyřkolka. Pět hasičských jednotek přijelo z Libereckého kraje.

„V rámci mezikrajské pomoci jsme byli požádáni, zda můžeme poskytnout jednotky. Je jich pět a potýkají se s rozsáhlým lesním požárem v náročném skalnatém terénu,“ uvedla mluvčí HZS Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody v rámci působnosti hasičského záchranného sboru funguje výpomoc naprosto běžně.

„Pokud se jedná o větší zásah, jako je tomu současně, už se to řeší formou třeba generálního ředitelství přes jejich operační středisko, kdy se pošle, že je potřeba určitý počet jednotek a oni nám to zařídí,“ popsal Svoboda.

K požáru hasiči dojíždí nebo dochází po úzké písčité cestě, mnohdy mají problém vyjet i hasičská auta. Prostor budou hasiči nejspíš dohašovat i během zítřka.

Čtěte také

Oheň neohrožuje chataře ani turisty z rekreační oblasti na Branžeži. Policisté a hasiči už vyšetřují příčinu požáru. Podle Pavla Pavlase by mohlo jít o nedbalost právě některých turistů.

„Mohlo by jít o odhozený nedopalek nebo také vznícení odrazu od hodinek a podobně. Je to ale samozřejmě jen jedna z vyšetřovacích verzí,“ uvedl Pavlas.

Hasičské jednotky přitom u obce Branžež nezasahují za poslední týden poprvé. „Je to místo, které shodou okolností už hořelo v sobotu odpoledne,“ popsal Vladimír Svoboda mladší ze Sboru dobrovolných hasičů Branžež.

Požár na Rakovnicku je pod kontrolou

Rozsáhlý požár lesa v Chrášťanech na Rakovnicku, u kterého od pondělí zasahovala většina hasičů ze středních Čech, se dnes podařilo dostat pod kontrolu. K večeru došlo k redukci hasičských jednotek a na místě bude celou noc probíhat kontrola požářiště a skrytých ohnisek.

Čtěte také

Ve Středočeském kraji platí od 22. července zákaz kouření a rozdělávání otevřeného ohně na místech, kde se plameny mohou rozšířit. Lidé také nesmějí pálit suchou trávu, větve nebo klestí zejména v blízkosti polí a v lesích.

„V současné době vydal pan hejtman zákaz rozdělávání ohně, ale bohužel i přes tento zákaz to lidé moc nerespektují. Hasiči se nyní budou zabývat kontrolami dodržování tohoto zákazu,“ uvedl Petr Svoboda.

Podle hejtmana Středočeského kraje Miloše Petery žádnou pokutu za porušení zákazu zatím neudělili.

„Je to také na zodpovědnosti spoluobčanů. My to samozřejmě můžeme kontrolovat přes hasičský záchranný sbor, ale ne všechno, protože ten kraj je veliký a problémů je hodně,“ vysvětlil hejtman.

Přes den na místě pomáhal také vrtulník a byli povoláni horolezci
autor: tby | zdroj: ČTK
Spustit audio