Na Mimoňské války přijely tři tisícovky upravených aut

28. srpen 2011

Na letišti v Hradčanech u Mimoně v neděli skončil víkendový sraz tuningových vozidel nazvaný Mimoňské války. Na místo dorazily tři tisícovky speciálně upravených aut.

Setkání provázely různé automobilové soutěže. Například v takzvaném sprintu na 400 metrů se vítězi podařilo dosáhnout rychlosti 223 kilometrů za hodinu. V soutěži „Best of Best“ vyhrála vyšperkovaná Škoda Octavia. V noci setkání osvěžila hudební párty.

Sobotní ráno přineslo jediný větší problém - opilý řidič v pomalu jedoucím autě zranil rovněž opilého ležícího mladíka. S těžkým zraněním, otevřenou zlomeninou nohy, záchranka mladíka odvezla do českolipské nemocnice. Řidiče auta policie obvinila z trestného činu ublížení na zdraví. Hrozí mu za to až tři roky vězení.

Podle pořadatele Mimoňských válek platila na akci přísná bezpečnostní opatření. Přesto se podle pořadatelů nemohlo při počtu zúčastněných aut a jejich posádek podařit všechny účastníky dokonale ohlídat.

Uvnitř areálu hlídkovala policie, která zvláště při odjezdu aut po konci akce testovala řidiče na alkohol i drogy.

Nedělní odpoledne už patřilo úklidu letištní plochy. Vzhledem k tomu, že letos se jednalo už o sedmnácté Mimoňské války, pořadatelé měli s úklidem bohaté zkušenosti a bývalý vojenský prostor Ralsko tak od pondělí může znovu patřit především houbařům.

autoři: Ivana Bernáthová , Tomáš Kučera
Spustit audio