Na Liberecko se ve velkém pašuje polský lék, ze kterého se vyrábí pervitin

24. únor 2014

Pašeráci stále vozí na Liberecko ve velkém z Polska lék Sudafed, ze kterého se dá snadno uvařit pervitin. Riskují tím mnohaleté vězení.

Například v Rovensku pod Troskami nedávno zatkla policie 48letého muže, který vařil v bytě panelového domu ve velkém pervitin.

"Byl velmi silný toxikoman. Denně užíval až jeden a půl gramu pervitinu, což je hodně. Podle mého názoru by takové množství zdravý člověk nepřežil. V panelovém domě měl varnu s tím, že dokázal na jeden var uvařit až kilogram pervitinu," konstatuje kriminalista, podle kterého muž vařil pervitin z polského léku.

"Oproti dřívějším letům, kdy se vozilo nárazově menší množství, teď při kontrolách nalézáme dva až tři tisíce kusů. To je už velký nákup tablet v Polsku," vysvětluje liberecký celník Martin Stočes.

Pašeráci jsou navíc čím dál vychytralejší. Vymýšlejí v autech velmi důmyslné skrýše, kam plata s lékem schovávají. Navíc, protože na ně většinou celníci číhali u polských hranic, začali vozit léky z Polska do Německa a pak k nám. Proto se teď na ně čeští a němečtí celníci domluvili a pašeráci to mají o něco těžší.

Pašeráky se tak daří dostat až před soud. Šesti členům dopadeného gangu, kteří se teď zpovídají před Krajským soudem v Liberci, hrozí až 18 let vězení.

"Nejméně od září 2010 do února 2012 na různých místech v okresech Liberec a Jablonec nad Nisou každý svým jednáním přispěli k fungování organizované skupiny vytvořené za účelem dovozu léčiv," uvedla státní zástupkyně Petra Žílová.

Podle žaloby vyrobili z polského léku kolem 30 kilogramů pervitinu, na kterém mohli vydělat kolem 30 milionů korun. I přes poměrně účinné zásahy policie a kontroly celníků, ale podle libereckého kriminalisty, který z bezpečnostních důvodů nechce říct své jméno, pervitin na drogovém trhu v okolí Liberce nechybí:

"Feťáci, toxikomani, když to neseženou tady z té strany, tak vědí, že mají jít na další a další místa."

Malí prodejci pervitinu umějí podle něj rychle zacelit díru na trhu, protože je o koupi pervitinu neboli perníku, jak mu narkomani říkají, na Liberecku a Jablonecku velký zájem.

Spustit audio