Na liberecké radnici visí obří karikatura Putina. Město akci povolilo

11. březen 2014

Až do večera bude na historické budově liberecké radnice obří protestní plachta s diktátorskou podobou ruského prezidenta Vladimira Putina. Členům sdružení Dekomunizace tuto formu protestu povolilo vedení města.

Členové sdružení Dekomunizace plachtu symbolicky umístili nad pomníkem devíti libereckých obětí ruské okupace v srpnu 1968.

Protestují tím proti vstupu ruských vojsk na Krym, který patří Ukrajině. Sdružení k akci vedla potřeba vyjádřit se ke stávající situaci.

„A touha podpořit lidi na Ukrajině a na Krymu s tím, že připomínáme i občanům České republiky, že o nás se také v dřívějších dobách staral Západ a upozorňoval na nehezké věci, které se tady odehrávaly,“ doplnil Ondřej Matyáš ze sdružení Dekomunizace.

Přirovnání Putina k Hitlerovi nepovažuje za přehnané. „Hitler také okupoval území států, kde byla jistá menšina obyvatel národnosti jiné než toho konkrétního státu. Vladimir Putin to udělal také a dokonce se v tom smyslu i oficiálně vyjádřil – že musí bránit ruské občany,“ vysvětlil Matyáš.

Vedení města podle mluvčí Zuzany Minstrové s umístěním plachty souhlasilo. Večer si ji ale členové sdružení mají odvézt do Prahy, kde budou v této formě protestu pokračovat.

Plachta s diktátorskou podobou Putina na radnici v Liberci
Spustit audio