Na liberecké radnici se projednávají protesty k novým rozvojovým plánům města

19. leden 2012

Liberecká radnice dostala v poslední době záplavu protestů k připravovaným rozvojovým plánům. Některé ještě radní nestačili projednat a tak se jimi bude zabývat mimořádné zastupitelstvo. Začíná 19. ledna v 10 hodin.

Ke konceptu územního plánu, který se tady v Liberci teď skloňuje ve všech pádech, dostala v posledních měsících liberecká radnice na třináct set námitek a připomínek. S řadou z nich se speciální výbor vypořádal. Zejména když lidem vadila například výška domů, které by mohly v budoucnu v jejich sousedství vyrůst nebo když nechtěli, aby se zastavěla jediná zelená plocha v jejich čtvrti.

Někde to ale nešlo - například když se jednalo o vyřešení nějakého dopravního problému – například hodně diskutovaného propojení obou libereckých průmyslových zón.

Na čtvrtečním mimořádném zastupitelstvu se lidé opět pokusí plány radnice zvrátit. Například lidé z Javorové ulice u botanické a zoologické zahrady, kteří nechtějí, aby schválený územní plán počítal s výstavbou mostu nad Jizerským potokem.

Ten by podle radnice měl sice vyřešit problém úzké ulice a chybějících chodníků, a tedy bezpečnost chodců i cyklistů, lidé z Javorové ulici ale tvrdí, že stačí silnici opravit a jim to bude stačit. Podobných argumentů bude znít na mimořádném zastupitelstvu zřejmě hodně - opozice se navíc chystá vrátit ke všem třinácti stům námitkám, takže není vyloučeno, že ve čtvrtek budou na radnici všichni společně až do půlnoci.

Spustit audio