Na hrádecké Kristýně závodily makety historických plachetnic

6. květen 2013

Přes čtyřicet maket historických lodí se o víkendu plavilo na vodní nádrži Kristýna v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Konal se tam Evropský pohár radiem řízených modelů historických plachetnic.

Diváci mohli obdivovat například i dvě repliky lodí z 16. století, na kterých se plavil Kryštof Kolumbus, ale i modely modernějších lodí.

„Tohle jsou všechno přesné makety lodí, které jezdily zhruba před sto lety. Jsou to makety postavené podle plánu. Sháníme různé druhy dřeva, různé plachtoviny a podle toho si to potom děláme. Pracnost lodí je tak patnáct set až dva tisíce lodí,“ řekl Vratislav Emler, závodník, jehož lodě v minulosti bodovaly na mistrovství světa i Evropy.

Samotný závod probíhá podle přesných regulí.

„Teď vidíme takzvanou regatu, která má svá pravidla, která vychází z pravidel klasických regatových závodů. Trať tvoří tři bóje vrcholové – je to vlastně velký trojúhelník – a je tam ještě jedna bóje navíc, která tvoří takzvanou startovní linii,“ popisoval ředitel závodu Jiří Kreisel.

Organizátoři pamatují i na případné karamboly. K těm podle Kreisela dochází nejčastěji buď kvůli chybě kapitána nebo kvůli technické závadě.

„Kvůli tomu tady máme člun s elektromotorem, dva, tři lidi, kteří okamžitě naskočí do člunu a ty lodě okamžitě vyprostí od sebe, aby mohly pokračovat,“ dodal Kreisel.

Spustit audio