Na dvou místech Libereckého kraje platí kalamitní stav, v Novém Městě a Jablonci nad Nisou

Kalamitní stav dnes dopoledne vyhlásili v Novém Městě pod Smrkem a v Jablonci nad Nisou.

Nepřetržité sněžení v Libereckém kraji způsobuje problémy s dopravou. Kalamitní stav vyhlásili dopoledne v Novém Městě pod Smrkem nedaleko Frýdlantu a krátce nato i v Jablonci nad Nisou. „Během víkendu a dnešní noci napadlo 53 cm. Sněhem je zavaleno 70 procent jabloneckých chodníků a sníh na komunikacích se nedaří odstraňovat v časových lhůtách daných Plánem zimní údržby,“ uvádí tisková zpráva jabloneckého magistrátu.

Stále platí zákaz vjezdu pro nákladní auta nad 3,5 tuny na silnici 10 z Tanvaldu do Harrachova, ačkoli bylo v 9 hodin plánované otevření. Jak Český rozhlas informoval Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu krajských silnic na starosti, uzavírku prodloužili až do 22 hodin. Řidiči mohou použít při cestě do Polska hraniční přechod v Hrádku nad Nisou. Pozor by si měli dát i řidiči kamionů na silnici 13 ve směru na Frýdlant, v Albrechtickém kopci se tvoří sněhové jazyky.


Aktuální situace v Jablonci nad Nisou:
ve městě jsou vypnuté všechny parkovací automaty na placených parkovištích
prioritně se uklízejí trasy MHD a vozů IZS (hasiči, policie, záchranka)
odklízí se sníh z přechodů pro chodce, rozhledových polí na křižovatkách, ze zastávek MHD
v ulicích je veškerá technika jabloneckých technických služeb i externích dodavatelů

Od rána došlo k několika dopravním nehodám. Hasiči vyjeli třeba do části obce Rokytnice v Hrubé Skále na Semilsku, kde přes silnici spadl strom. Zasahovali také u dopravní nehody u Žandova na Českolipsku, kde havarovala tři osobní auta. Dvě osoby se zranily.

V Libereckém kraji leží i na hlavních tazích rozbředlý sníh a motoristé by proto měli být opatrní. Silnice nižších tříd zejména v horách už lemují vysoké sněhové mantinely, které vozovky zužují a ztěžují výhled. Do hor silničáři doporučují přibalit lopatu a sněhové řetězy.

Kalamita v Jablonci nad Nisou na snímku tamního magistrátu.
Spustit audio